RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Винищувачі F-16, Харків і мобілізація: головне з інтерв’ю Зеленського українським ЗМІ

Президент України Володимир Зеленський визнав, що ЗСУ зіткнулися з дефіцитом боєприпасів та ракет ППО, та закликав Верховную Раду якнайшвидше ухвалити законопроєкт про мобілізацію.

"Апостроф" в одному матеріалі зібрав усі ключові тези з нового інтерв'ю очільника держави.

Читайте також: "Це ще не всі рішення": Зеленський анонсував нові кадрові зміни

Мобілізація в Україні

На думку президента, Рада має якнайшвидше ухвалили законопроєкт про мобілізацію. За його словами, Росія скористалася цією ситуацією та почала на Заході піднімати питання про те, що українці нібито не готові зі зброєю в руках захищати рідну країну. Те, що роблять народні депутати, "зовсім не відповідально", стверджує Зеленський.

"Ми говоримо з парламентом, щоб вони проголосували найближчими днями відповідний закон. Це дуже важливо, і це зовсім невідповідально те, що вони роблять", - продовжив президент.

Дефіцит боєприпасів та новий контрнаступ

Наразі Україна не має боєприпасів для проведення нової контрнаступальної операції. За його словами, снарядів вистачає лише на захист держави від російських загарбників. Коментуючи масовані обстріли з боку ЗС РФ, Зеленський попередив, що з такою інтенсивністю можливий дефіцит ракет до ППО.

"І тут нам доводиться обирати - який об'єкт захистити, це місто або інше місто. Сьогоднішня інтенсивність росіян достатньо висока, запас ППО у нас на сьогодні є, але ми повинні думати про те, що буде завтра", - продовжив він в інтерв'ю.

Наступ ЗС РФ на Харків

Харків наразі захищений. За словами президента, у цьому контексті мова йде не про протиповітряну оборону, а фортифікаційні споруди, які звели навколо обласного центру. Зеленський визнав той факт, що Харків - бажана ціль для росіян.

Інформацію про те, що ЗС РФ нібито у майбутньому планують піти на штурм обласного центру, президент назвав ворожою дезінформацією. Українські військові звели три лінії оборони, тому росіяни та білоруси мають знати, що на них чекає шалений опір українців.

"Те, що це бажана ціль, – безумовно, росіяни це не приховують. Увесь схід, і не тільки схід – і південь нашої держави, і такі міста, як Харків, Краматорськ, – це їхня бажана ціль. Але сьогодні ми захищаємо абсолютно впевнено Харківщину", - додав він.

Військова допомога Україні

Для захисту України з повітря, за словами Зеленського, ЗСУ необхідно 25 систем Patriot по 6-8 батарей у кожній. Окремо президент наголосив, що існують аналоги цього ЗРК, які також демонструють непогані результати під час обстрілів. За словами Зеленського, ЗС РФ поставили перед собою ціль "добити" українську енергосистему.

Під час інтерв'ю очільник держави також прокоментував питання щодо надання Україні багатоцільових винищувачів F-16. Наша держава, за його словами, потребує комбінованого захисту з повітря, оскільки власної авіації для цього не вистачить. Зеленський наголосив, що наразі союзники готові надати лише 10% від того авіаційного об'єму, якого потребує Україна.

"Що таке 10% (F-16 – ред.) від того об'єму? Це 10% від складу нашого сучасного повітряного флоту, якого достатньо самостійно перемогти ту кількість російських літаків, які працюють по Україні... Я говорю, якщо боротися у небі, то боротися і перемагати, а не просто "у нас є F-16". Нам потрібна відповідна кількість. І ми розуміємо, що 10% від цього у цьому році буде. Тому я й сказав комбінований, не вистачить літаків зараз – і літаки, і ППО", - резюмував Зеленський.

Раніше ми розповідали, що Зеленський закликав допомогти українцям.

  • Вас може зацікавити:

Зеленський заявив, що Росія готує мобілізацію 300 тисяч військових

Зеленський підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного: ключові пункти

Зеленський підписав закон щодо "обмежено придатних": якими будуть нові правила