RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зеленський підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного: ключові пункти

Президент Володимир Зеленський схвалив запровадження в Україні електронного кабінету для громадян призовного віку, підписавши відповідні зміни до закону, який Верховна Рада ухвалила 16 січня 2024 року.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Читайте також: В Україні зменшили призовний вік

Відповідно до документа, буде запроваджено електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, а також резервіста.

Йдеться про проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану".

Очікується, що створення е-кабінету військовозобов'язаного посприяє у швидкому зборі та обробці військових даних і переведенні послуг для військових у цифровий формат, чим посилить обороноздатність країни.

У електронному кабінеті буде відображатися інформація, яка є у Єдиному держреєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

У Міноборони виділили основні, моменти, що пов'язані з відповідним законом:

  • Хмарні послуги - Україна отримає можливість розміщувати ІТ-системи у хмарах держав-членів НАТО, що посилить кіберзахист, надасть доступ до розвідданих партнерів та скоротить кількість об'єктів критичної інфраструктури, захист яких вимагає додаткових систем протиповітряної оборони;
  • "Оберіг" - буде удосконалено взаємодію між реєстрами та розширено перелік інформації про військовозобов'язаних, що надасть змогу наповнити "Оберіг" за спрощеним механізмом, без бюрократії. Своєю чергою, громадянам не доведеться збирати документи. Зокрема, дані про навчання на денній формі чи про інвалідність вже міститимуться в реєстрі;
  • Електронний кабінет військовозобов'язаного - громадяни отримають можливість вносити зміни до персональних даних. Зокрема, йдеться про таку інформацію, як освіта чи знання іноземних мов;
  • УБД - військові матимуть змогу подавати електронні заяви про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена родини загиблого військового. Проте у разі неможливості військової частини надати дані - комісія залишатиметься.

"Завданням законопроєкту є уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України", - зазначили автори документа.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що існує десять категорій військовозобов'язаних, які можуть бути призвані в рамках мобілізації на військову службу за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізаційний вік в Україні можуть знизити: до чого призведе ухвалення нового закону

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

Чи вправі роботодавець вручати повістки працівникам: докладна відповідь юриста