RU  UA

Іран вже двічі переживав подібне: чи зміниться ситуація в країні після смерті Раїсі

В Ірані після смерті в авіакатстрофі президента Ібрагіма Раїсі жодних змін в зовнішній та внутрішній політиці чекати не варто, оскільки стратегічні рішення ухвалює верховний лідер країни Аятолла Хаменеї.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив іранський оглядач Мазіар Міан.

Читайте також: Загибель президента Ірану: чому так радіють люди

Він розповів, що в Ірані президента називали "різником Тегерана" за те, що він свого часу, будучи заступником генерального прокурора, брав участь у масових стратах. За це проти нього були впроваджені санкції.

На борту гелікоптера, що зазнав аварії, також перебували інші чиновники, зокрема голова адміністрації провінції Східний Азербайджан, а також імам одного з міст. Тоді одночасно вилетіли три гелікоптери, два з них досягли пункту призначення, а один зник з радарів.

Тепер тимчасово керуватиме перший заступник Раїсі Мухаммад Мухбер. Він є дуже близькою людиною до лідера ісламської революції Алі Хаменеї. Після цього будуть оголошені вибори і через 50 днів буде обрано нового президента.

"Жодних змін в зовнішній та внутрішній політиці Ірану чекати не варто, оскільки стратегічні рішення ухвалює Хаменеї, а не президент", - наголосив оглядач.

Також він зауважив, що про причини трощі немає жодних даних. Проте є деякі факти. Перший - вже багато років Іран перебуває під санкціями і через це існує дефіцит запчастин. Другий - дивним є те, що з трьох гелікоптерів упав саме той, де перебували найбільш високі чиновники, включно з Раїсі, який був одним з претендентів у спадкоємці Хаменеї.

Цікаво також, що одразу після появи новин про загибель - люди почали святкувати. У соцмережах населення вітало один одного і бажало того ж Хаменеї.

"В історії Ірану двічі була подібна ситуація. Перший раз, коли президент втік з Ірану. Другий раз - коли було вбито іншого президента. Тоді процеси зміни влади пройшли безболісно і, скоріше за все, зараз це буде так само. Вибори в Ірані - умовність. Там існує Рада вартових, призначена лідером революції. Вона пропонує кандидатури і обирати можна тільки серед цих людей. Тому політика точно не зміниться. Іран буде продовжувати співпрацювати з Росією", - пояснив Мазіар Міан.

Раніше ми повідомляли, що рятувальники знайшли вертоліт президента Ірану.

  • Вас також може зацікавити:

Президента Ірану й досі шукають: відео рятувальників

Іранців закликали молитися: життя президента країни "під загрозою"

Президент Ірану загинув: ЗМІ з'ясували подробиці авіакатастрофи