RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

НАТО веде переговори про приведення ядерної зброї в бойову готовність

НАТО веде перемовини щодо розгортання більшої кількості ядерної зброї у відповідь на висхідну загрозу з боку Росії та Китаю - за словами Столтенберга, Альянс повинен продемонструвати світу свій ядерний арсенал.

Про це генеральний секретар НАТО заявив в інтерв'ю "The Telegraph".

За його словами, між членами НАТО велися активні перемовини щодо вилучення ракет зі складів та переведення їх у режим очікування, наголошуючи на важливості прозорості як засобу стримування.

"Я не буду вдаватися в оперативні подробиці про те, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані, а які повинні зберігатися, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо", - пояснив він.

Столтенберг додав, що ядерна прозорість повинна стати наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб підготувати Альянс до умов, які він назвав більш небезпечним світом.

Читайте також: На Заході підтвердили розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі: карта з радіусом удару

Варто зазначити, що 10 років тому, коли Генсек НАТО обійняв свою посаду, ядерні навчання були суцільною таємницею. Наразі ж він відкрито розповідає про внесок 32 союзників у стримування.

"Прозорість допомагає передати пряме повідомлення про те, що ми є ядерним альянсом. Звичайно, метою НАТО є світ без ядерної зброї, але поки існує ядерна зброя, ми залишатимемося ядерним альянсом, тому що світ, де Росія , Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є небезпечніший світ", - наголосив Столтенберг.

Він застеріг, що Китай, зокрема, вкладає значні кошти в сучасну зброю, включаючи свій ядерний арсенал, який, за його словами, може зрости до 1000 боєголовок вже до 2030 року.

"І це означає, що в не дуже віддаленому майбутньому НАТО може зіткнутися з тим, з чим вона ніколи раніше не стикалася, а це два потенційні супротивники з ядерною енергією – Китай і Росія. Звичайно, це має наслідки", - сказав Генсек Альянсу.

Раніше ми писали, чи може ППО України витримати ядерний удар.

  • Вас може зацікавити:

Путін щось приховує: Росія заблокувала в ООН резолюцію щодо ядерної зброї

Треба захистити Європу від Росії: на який радикальний крок готовий Макрон

Це буде початок світової війни: Медведєв видав нову порцію погроз