RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українців до березня 2026 року

У вівторок, 25 червня, Рада ЄС прийняла рішення про продовження тимчасового захисту для українців до 4 березня 2026 року.

Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Ради ЄС.

"День за днем Росія тероризує український народ своєю бомбардувальною війною. Це небезпечні обставини. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність", - заявила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур, коментуючи рішення.

У прес-службі нагадують, що тимчасовий механізм захисту був запущений 4 березня 2022 року – лише через кілька днів після того, як російські збройні сили розпочали широкомасштабне вторгнення в Україну – і повинен був діяти до 4 березня 2025 року.

"Прийняте сьогодні рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року в частині категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист", - резюмують в Раді ЄС.

Тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до ЄС і не мають змоги повернутися до своєї країни походження. Система зменшує тиск на національні системи надання притулку, оскільки заяви не потрібно розглядати окремо. Люди, які користуються тимчасовим захистом, користуються однаковими правами в усьому ЄС.