RU  UA  EN

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

У Путіна відхрестилися від переговорів з Трампом по Україні

У Кремлі заперечують факт проведення переговорів між російським диктатором Володимиром Путіним та майбутнім кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Про це повідомив речник Кремля Дмитро Пєсков, пише DW.

На прохання дати коментар з приводу повідомлення Politico про угоду Трампа та Путіна щодо України, він заперечив факт проведення відповідних переговорів.

"Ні, це не так", - сказав прессекретар Кремля.

Як пише Politico, посилаючись на двох експертів із нацбезпеки з оточення Трампа, він за своїм планом швидкого завершення війни в Україні обмірковує угоду, яка передбачатиме зобов'язання НАТО припинити розширення на схід та відмову від можливого прийняття до свого складу України та Грузії. Він нібито проводить перемовини з Путіним про можливість збереження захопленої частини території України в рамках угоди про завершення війни.

Проте інших деталей про ймовірні переговори видання не наводить. Зокрема, не пояснює, про які саме території може йти мова і як давно триває відповідний переговорний процес.

Politico пише, що припинення війни в Україні - частина плану Трампа щодо НАТО. Джерела заявили виданню, що у разі його перемоги на виборах у листопаді США навряд чи вийдуть з Північноатлантичного альянсу, проте роль у Європі може суттєво змінитися.

"Зокрема, Трамп планує відмовити країнам, які не досягли мети щодо витрат на оборону у розмірі 2% ВВП, у гарантіях безпеки США, що можна розцінювати як порушення статті 5 Північноатлантичного договору, що гарантує колективний захист у разі нападу на одного з членів альянсу, зазначається у статті. Водночас США під час можливого другого терміну Трампа продовжать підтримувати "ядерну парасольку над Європою", зберігаючи присутність своїх ВПС та бази у Німеччині, Англії та Туреччині", - пише видання.

Нагадаємо, раніше український президент Володимир Зеленський закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа розкрити свій план щодо якнайшвидшого припинення війни з Росією.