RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Росія на Радбезі ООН намагалась перекласти обстріл "Охматдиту" на Україну

9 липня на засіданні Ради безпеки ООН, скликаному на вимогу України у зв'язку з російською атакою 8 липня по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, країни засудили дії Росії, натомість представник РФ при ООН Василь Небензя намагався перекласти відповідальність на українців.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Так, російський постпред у Радбезі ООН Василь Небензя традиційно заявив, що Росія не причетна до обстрілів.

"Тема удару по лікарні явно невдячна для західних колег: вони, мабуть, бачили численні розбори по фото і відео, які чітко демонструють, що це була ракета української ППО. Для нас це засідання – можливість розповісти правду", - повідомив постпред РФ.

На що Кислиця заявив, що російський постпред у Радбезі ООН є нелегітимним головою Ради безпеки.

"На жаль, відзначаю представника терористичного путінського режиму на місці головуючого у Радбезі. Місце головуючого уже все в крові. Вчора Росія показала свою гидку версію співчуття хворим дітям", - повідомив він.

Представник показав знімок траєкторії польоту російської ракети по території України, заявивши, що на відеозаписі видно, що саме Охматдит був ціллю цієї ракети. Також на місці падіння ракети слідчі знайшли уламки російської ракети Х-101 і навіть частину її корпусу.

"Тих дітей, яких Росія не може вкрасти і промити мізки, вона вбиває. Людина, яка сьогодні сидить на чолі стола, представляє розшукуваного злочинця, на якого виписано ордер про арешт МКС. Путінський посланець задіяв свою звичайну тактику заперечення реальності і звинувачення українських сил ППО. Такі удари свідчать про те, що Росія абсолютно не хоче брати участь у мирному процесі", - повідомив Кислиця.

Низка країн під час Радбезу безжально критикували Росію за її систематичні атаки на українські медичні заклади. Зокрема, Британія, США, Японія, Південна Корея, Алжир, Мальта, Словенія, Швейцарія, Еквадор, Франція. Всі вони заявили, що шоковані ударами по цивільному населенню та закликали припинити подібні атаки.

Так, постпред Франції в ООН наголосив, що РФ навмисно цілилася на житлові квартали та інфраструктуру охорони здоров'я, наголосивши, що це є ще одним записом у списку воєнних злочинів, за які Росія буде притягнута до відповідальності.

Водночас, Китай заявив, що Київ та Москва повинні "проявити політичну волю та почати мирні переговори якомога швидше".

"Потрібно поважати територіальну цілісність всіх країн, і законна стурбованість країн з приводу проблем безпеки теж не має залишитись без уваги. Треба якнайшвидше почати мирні переговори, міжнародне співтовариство повинно створити для цього умови. Китай продовжуватиме активно сприяти політичному урегулюванню конфлікту", - йдеться у заяві.

Раніше ми писали, що за даними аналітиків Bellingcat, Росія атакувала дитячу лікарню "Охматдит" у Києві 8 липня стратегічною крилатою ракетою повітряного базування класу повітря-земля Х-101.