RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Росія вдарила по "Охматдиту" ракетою Х-101, - Bellingcat

Росія атакувала дитячу лікарню "Охматдит" у Києві 8 липня стратегічною крилатою ракетою повітряного базування класу повітря-земля Х-101. До такого висновку дійшли аналітики Bellingcat.

Про це йдеться у матеріалі міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat.

Як зазначається, з'ясувати це допомогли відеокадри удару, які були поширені одразу у соціальних мережах. У ракети Х-101 є низка характерних ознак. З-поміж них - два коротких крила в середині ракети. На кадрах помітна деталь, подібна на реактивний двигун у задній частині.

Аналітики порівняли скріншоти ракети з 3D-рендерингом ракети Х-101. Вони дійшли висновку, що у них є спільні риси. Також наклали два зображення на відео і це теж продемонструвало збіг рис і пропорцій 3D-моделі Х-101 та ракети, запущеної по медзакладу.

При цьому в РФ одразу заявили традиційне спростування, що це була не їхня ракета, а української ППО. Мовляв, йдеться про ракету комплексу NASAMS. Проте аналітики Bellingcat запевняють, що це неправдиве твердження, адже на кадрах чітко помітно реактивний двигун ракети, що звисає з її крила. Ця деталь присутня на Х-101, проте не на ракеті AIM-120 для NASAMS. Також крила в середній частині ракети, що вдарила по лікарні, не схожі на крила AIM-120.

Щоб підтвердити це, Bellingcat створив іншу 3D-модель - ракети AIM-120. Під час порівняння помітно, що передні крила мають різницю, а носова частина AIM-120 значно гостріша, ніж у ракети, що вразила лікарню. Водночас, найбільш помітна відсутність на AIM-120 будь-якого компонента, подібного на реактивний двигун, що чітко видно на відео.

Раніше СБУ навела факти, що підтверджують атаку по "Охматдиту" крилатою ракетою Х-101.

Раніше ми писали, що знищення Росією медичних закладів на кшталт останньої атаки по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня є її фірмовим почерком ще з часів Сирії.