RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Україна уклала договір про безпеку зі ще однією країною Європи

Україна уклала з Люксембургом договір про співпрацю у секторі безпеки та довгострокову підтримку.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зазначається, що свої підписи під документом поставили у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський та прем’єр Люксембургу Люк Фріден.

Країна надала українським військовим допомогу на суму 74,4 млн євро у перший рік війни та 96 млн євро у другий. На поточний рік розмір військової допомоги становитиме 80 млн євро.

"Загалом із початку повномасштабного російського вторгнення ця країна надала військову підтримку нашій державі на понад 250 млн євро", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, угода передбачає, що Люксембург надалі відіграватиме провідну роль в IT-коаліції та за змоги розширить участь в інших коаліціях з підтримки України.

Також ідеться про поглиблення співпраці у сфері оборонної промисловості. Країна має намір допомагати в залученні джерел фінансування та підтримуватиме зусилля в приведенні української оборонної промисловості до стандартів НАТО та Євросоюзу.

В документі чітко підтверджується роль цієї країни у підтримці майбутнього членства в ЄС та НАТО.

Окрім того, у документі зазначається про надання гуманітарної допомоги та підтримку внутрішніх переселенців. Люксембург сприятиме звільненню й поверненню всіх громадян України, передусім дітей.

В Офісі президента нагадали, що загалом вже укладено 22 двосторонні договори про безпеку в рамках виконання Спільної декларації Групи семи (G7), яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня минулого року. У списку: Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Японія, США, ЄС, Естонія, Литва, Польща та Люксембург.

Нагадаємо, раніше український президент Володимир Зеленський закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа розкрити свій план щодо якнайшвидшого припинення війни з Росією.