RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

"Україна не зацікавлена в окупації": в Офісі Зеленського окреслили роль курського прориву

Радник очільника Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, яким саме інструментом впливу може виступати операція в Курській області.

Про це Михайло Подоляк написав у Телеграмі.

Він наголосив на тому, що Україна не зацікавлена в окупації російських територій: "Це очевидно. Бо Україна веде виключно оборонну війну суворо в межах міжнародного права…".

Проте, на його думку, "... якщо ми говоримо про потенційні перемовини – підкреслюю, про потенційні – нам доведеться посадити Рф за стіл навпроти. На своїх умовах. Ми абсолютно не плануємо благати: «Будь ласка, сідайте домовлятися»". Тут він згадує про перевірені практикою, ефективні засоби примусу.

Радник очільника ОПУ вважає, що курська операція є не лише економічним і дипломатичним, а й також військовим інструментом:

"У Курській області ми наочно бачимо, як військовий інструмент обʼєктивно застосовується, щоб переконати Рф увійти до справедливого переговорного процесу. Ще раз: увійти до переговорного процесу, а не до традиційного для Росії пропагандистсько-капітулятивного шантажу…".

Це також важливий інструмент впливу на громадську думку всередині РФ, "... яка починає змінюватися, коли війна прийшла вглиб їхньої території".

Подоляк також розвіяв ілюзію західних союзників стосовно росіян та питання війни:

"Є певна ілюзія в наших західних союзників, що серед росіян існує дискусія щодо війни. Ні, немає таких дискусій, політичні питання там не обговорюються взагалі. Росіяни не говорили про війну та почувалися цілком комфортно, бо смерть і руйнування вирували далеко від них".

Проте вже зараз росіяни починають, за словами Подоляка, "пошепки" обговорювати реальну ситуацію на фронті, реалізуючи ідею курської операції також як психологічного інструменту впливу:

"Коли війна прийшла на їхню територію, росіяни вочевидь злякалися. Вони шоковані. Хоча по телевізору бої в Курській області називають «известной ситуацией в приграничье», у родинах і серед друзів почали пошепки обговорювати реальну ситуацію на фронті. Негативні зміни в психологічному стані населення Рф будуть іще одним аргументом для початку перемовин".

Раніше "Апостроф" передавав слова радник очільника ОПУ, який вбачає в ситуації на Курщині один з варіантів закінчення війни.