RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

На крок ближче до арешту Путіна і Шойгу: що означатиме для України ратифікація Римського статуту

У середу, 21 серпня, Верховна Рада України ратифікувала Римський статут - міжнародний правовий договір, заснований Міжнародним кримінальним судом.

Про те, що це означає і чим це допоможе Україні, розповів експерт медійної ініціативи за права людини з міжнародного гуманітарного права Андрій Яковлєв в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Римський статут дозволяє застосовувати більш зручні інститути кримінального переслідування. Наприклад, зараз ми можемо переслідувати лише виконавців, а притягнути до відповідальності керівників чи командирів за те, що вони не контролювали своїх підлеглих, питання досі дискусійне. З ратифікацією Римського статуту у нас така можливість з'являється.

Практично це виглядатиме так: нещодавно мережу облетіло відео, коли розстрілювали наших військовополонених. Ми не можемо знайти виконавців цього злочину принаймні зараз, але точно можемо дізнатися, хто був їхніми керівниками. Отже, інструмент відповідальності командирів, передбачений в Римському статуті, дозволятиме нам притягувати і розшукувати саме цих командирів. Це створить охолоджувальний ефект і наступного разу командири будуть більш ретельно контролювати своїх солдатів", - пояснив експерт.

Також він звернув увагу на те, що українські правоохоронні органи отримують можливість для ширшої кваліфікації злочинів росіян.

"Другий момент - Римський статут дозволяє використовувати більш ефективні визначення. Зараз, як ми всі знаємо, у нас велика статистика з вчинення воєнних злочинів. Але в Кримінальному кодексі у нас передбачено кваліфікацію "порушення законів і звичаїв війни", навіть судові рішення не завжди використовують термінологію воєнних злочинів. Ратифікація Римського статуту дозволяє не тільки правильно кваліфікувати злочини, а також визначати велику кількість складових воєнних злочинів", - пояснив Яковлєв.

За словами експерта, Україна отримає більше важелів впливу і в самому Міжнародному кримінальному суді.

"Ратифікувавши Римський статут, ми долучаємося до цивілізованих країн, де визнається міжнародне право, у нас теж буде імплементована вершина міжнародного права, пов'язана з Римським статутом. Також ми зможемо більше впливати на діяльність самого Міжнародного кримінального суду, адже тепер ми зможемо претендувати на те, що український суддя так само буде засідати в МКС", - резюмував експерт.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна,а також уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової.

Також 24 червня 2024 року Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (Гаага) видала ордери на арешт колишнього міністра оборони РФ Сергєя Шойгу та начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова.