RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

13 вересня

12 вересня

Всі новини

Прем'єрка Литви анонсувала нову військову допомогу та розповіла, як святкуватиме перемогу України

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте з нагоди 33 річниці Незалежності України в Києві анонсувала новий пакет допомоги України, до якого зокрема увійдуть 5 тисяч дронів.

Про це Шимоніте повідомила на своїй сторінці в соцмережі Х.

Вона написала, що до вересня Литва має надати Україні новий пакет ракетних систем протиповітряної оборони малої дальності, а також антидрони, гармати, боєприпаси та спорядження. Також до кінця осені мають надійти 5000 литовських безпілотників.

"Ми також виділяємо 35 мільйонів євро на придбання радарів та обладнання для розмінування для України", - додається у повідомленні.

Крім того, раніше у своїй промові з нагоди 33 річниці Незалежності України в Києві на Софійській площі вона наголосила:

"Для мене велика честь і велика радість у цей день бути тут і відзначати, засвідчувати Незалежність України разом із вільним і незламним українським народом".

За її словами, зараз Україна захищає усю Європу: "... захищаючи свою землю і державність ви захищаєте і нас усіх, мою батьківщину - Литву, Європу і весь демократичний світ. Дякую вам. Бажаю вам віри, стійкості і, звісно, перемоги".

Шимоніте також розповіла, як саме планує відзначати перемогу України:

"Я вірю, що день перемоги настане, і ми відсвяткуємо його в українському Криму та вільному гордому Маріуполі, що українці, які знайшли притулок у Литві, повернуться й відбудують міста Луганськ і Донецьк, що до домівок на Сумщині, Харківщині та Дніпровщині знову повернуться українські діти, що обіймуть своїх близьких хоробрі захисники та захисниці, які повернуться з передової та з полону, що ми разом станемо свідками вироків для всіх, хто скоював нелюдські воєнні злочини... і для кожного, хто віддавав варварські накази…"

"І Литва була і буде з Україною на кожному кроці до цієї мети", - пообіцяла вона.

Як повідомляв раніше "Апостроф", президент Польщі Анджей Дуда розповів, в якому випадку подзвонить Володимиру Зеленському з проханням не стріляти у російських солдат.