RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

18 вересня

Всі новини

Боррель повідомив про рішення країн-членів ЄС щодо ударів вглиб РФ

Міністри оборони країн єврозони дійшли згоди, що зняття обмежень на використання наданої Україні зброї для ударів по військових об'єктах на території Росії повинне вирішуватися на двосторонній основі з країною-постачальником.

Про це повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками зустрічі у Брюсселі.

"Країни-члени вирішили, що це належить до двосторонніх рішень кожної з країн-членів, які надають озброєння для України, у тому числі засоби великого радіусу дії. Але, де-факто, та зброя, що постачається Україні, може використовуватися для ураження цілей на території Росії відповідно до міжнародного права. Це зовсім не означає, що ми збираємося вступати у війну з Росією, це перебільшення. Ми поставляємо зброю Україні – і все", - пояснив він.

Також розповів, що територіально навчання українських військовослужбовців перемістять в країни, розташовні якомога ближче до України. Відповідні зміни погодили міністри оборони країн ЄС.

Високий представник ЄС зазначив, що навчання відбуватимуться поблизу України, однак не на її території. Очікується, що до кінця 2024 року країни Євросоюзу підготують 75 тисяч українських військовослужбовців. На сьогодні вишкіл пройшли вже 60 тис. бійців.

Окрім того, повідомив, що країни ЄС з початку повномасштабної війни виділили Україні 43,5 млрд євро військової допомоги.

Раніше ми писали, що очільник Міністерства оборони Рустем Умєров виступив із закликом до країн ЄС створити пояс безпеки над українськими західними регіонами.