RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

14 вересня

13 вересня

Всі новини

Дозвіл на удари ATACMS по РФ: Україна передала США список цілей

Україна надала Адміністрації Президента Сполучених Штатів список ймовірних військових об'єктів в Росії, по яких може бути застосована американська далекобійна зброя, зокрема ракети ATACMS.

Про це розповів голова Міністерства оборони України Рустем Умєров, передає американський телеканал CNN.

Він зазначив в інтерв’ю Алексу Марквардту, що адміністрація Байдена розглядає запит української сторони щодо зняття обмежень на використання зброї великої дальності для ударів вглиб території Росії. Відповідний список він представив на зустрічі із високопосадовцями у Вашингтоні 30 серпня.

"Ми пояснили, який потенціал нам потрібен, щоб захистити громадян від російського терору, який спричиняють нам росіяни, тому я сподіваюся, що нас почули", - повідомив Умєров.

Україна прагне зняти обмеження на використання ракет ATACMS з метою захисту цивільних осіб і інфраструктури від російських атак. Тому важливо стримувати і зупиняти агресію, зокрема не дозволяти авіації РФ наближатися до кордонів і атакувати міста.

"Вони вбивають наших громадян. Тому ми хочемо їх стримати, ми хочемо їх зупинити, ми не хочемо, щоб їхня авіація підходила ближче до наших кордонів, щоб бомбити міста", - заявив міністр.

Телеканал зауважив, що США, як і раніше, зосереджені на критично необхідному протиповітряному захисті, який адміністрація Байдена надає майже в кожному пакеті військової допомоги. США також поставили Україну на перше місце в списку пріоритетів протиповітряної оборони, перенаправивши Києву 2 млрд доларів на засоби ППО, які спочатку планувалося передати іншим країнам.

Нагадаємо, 30 серпня міністри оборони країн єврозони дійшли згоди, що зняття обмежень на використання наданої Україні зброї для ударів по військових об'єктах на території Росії повинне вирішуватися на двосторонній основі з країною-постачальником.