RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

18 вересня

Всі новини

США засудили атаку РФ по Полтаві та анонсували нову допомогу

Адміністрація президента США Джо Байдена виступила із осудом російського ракетного удару по українському місту Полтава, жертвами якого стали десятки людей. Також анонсували передачу Києву додаткової військової допомоги.

Про це повідомив представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає "Радіо Свобода".

Він наголосив, що чергова атака "стала ще одним жахливим нагадуванням про жорстокість російського президента Володимира Путіна щодо народу України". Це говорить про негайну необхідність посилення протиповітряної оборони України.

Водночас, за даними "Голосу Америки", що посилається на джерела, Штати близькі до угоди про постачання Україні крилатих ракет високої дальності, що здатні вражати цілі вглиб території РФ. Через технічні проблеми, пов'язані із постачанням, на це може піти до кількох місяців.

Очікується, що крилаті ракети класу "повітря-поверхня" (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles, JASSM) можуть включити в пакет озброєнь восени цього року, однак остаточного рішення ще нема.

"Голос Америки" наголошує, що передача JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічну ситуацію, адже цілі на території РФ опиняться у зоні досяжності потужних високоточних ракет.

Розгортання JASSM здатне відсунути російські військові плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів, що суттєво ускладнить зусилля щодо підтримки наступальних операцій та дасть Україні стратегічну перевагу.

Раніше ми писали, що Україна надала Адміністрації Президента Сполучених Штатів список ймовірних військових об'єктів в Росії, по яких може бути застосована американська далекобійна зброя, зокрема ракети ATACMS.