RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

16 вересня

Всі новини

Росія не готова до серйозних переговорів про мир - секретар РНБО

Росія не готова до предметних переговорів про мир, а дискутувати з росіянами можливо лише з позиції сили.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Литвиненко в інтерв'ю Le Monde.

"Проблема полягає в тому, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів. Росіяни мають стратегічну культуру, відмінну від західної. Дискутувати з ними можна лише з позиції сили. Ось чому ви повинні допомогти нам перемогти Росію, озброївшись. Інакше війна триватиме на інших територіях", - заявив він.

Водночас секретар РНБО підкреслив, що Україна продовжує реалізовувати мирну формулу президента Зеленського, зокрема готує наступний саміт миру.

Відповідаючи на запитання, чи досягла поставлених цілей розпочата 6 серпня Курська операція, Литвиненко назвав її значним успіхом.

"Операція мала запобігти вторгненню в Сумську область, роздратувати [Володимира] Путіна і підняти моральний дух українців. Це триває і зараз залежить від майстерності наших військових. Я їм довіряю. На жаль, у росіян достатньо резервів, щоб наступати на Покровськ [Донецька область] . Це не змінює правила гри, але це значний успіх", - зазначив він.

Раніше російський опозиційний політик Ілля Пономарьов висловив очікування, що очільник Кремля Володимир Путін пом'якшить риторику щодо мирних переговорів з Україною в той момент, коли зрозуміє, що наявними військами не може повернути контроль над суверенними територіями РФ, де наразі знаходяться українські війська.