RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

17 вересня

16 вересня

Всі новини

Одна з країн ЄС оголосила нову допомогу Україні: яку зброю передадуть

Міністерство оборони Швеції передасть 17-й за рахунком пакет військової допомоги для Збройних сил України. У ньому передбачені закупівлі, які сприятимуть наданню у майбутньому літаків-винищувачів Gripen.

Про це повідомляє агенція Reuters, посилаючись на заяву Міноборони.

Так, за словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона, його країна підготувала новий пакет військової допомоги із заходами підтримки сумарно на 4,6 млрд шведських крон. У перерахунку в американську валюту йдеться про близько 443 млн доларів.

Зазначається, що у новому шведському пакеті військової допомоги для ЗСУ міститимуться боєприпаси для бойових машин піхоти (БМП), які раніше передала Швеція.

Окрім того, передбачені закупівлі, які мають посприяти передачі українській стороні винищувачів Gripen, хоча відповідного рішення щодо літаків ще не ухвалене.

"Ми хочемо мати можливість пожертвувати Gripen Україні на, можливо, пізнішому етапі", - уточнив керівник шведського оборонного відомства.

Раніше ЗМІ писали, що влітку у Швеції заявили про відмову від намірів щодо передачі Україні винищувачів Gripen, оскільки в Києві дійшли висновку, що буде "надто багато" мати одночасно дві системи – і F-16, і Gripen.

Також ми писали, що Швеція висловила готовність передати Україні винищувачі Gripen.