RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.00
Політика

Новини

17 вересня

16 вересня

Всі новини

Стало відомо про "мирний план" Шольца для України

Німецький канцлер Олаф Шольц взявся за підготовку "мирного плану" для України, який, ймовірно, передбачатиме збереження за Росією окупованих територій. Відомо реакцію на відповідну ініціативу Києва та Москви.

Про те, що готується відповідний план, повідомила італійська газета La Repubblica, посилаючись на джерела у парламенті.

У матеріалі наголошується, що Шольц бажає потрапити в історію як "канцлер миру", скориставшись ситуацією з війною в Україні для повернення втрачених політичних позицій.

"Приголомшений нищівними результатами виборів у Тюрінгії та Саксонії і переслідуваний дедалі наполегливішими чутками про можливу поразку 22 вересня в Бранденбурзі, канцлер вирішив розіграти українську карту, щоб вибратися з глухого кута", - зауважили журналісти.

Вони повідомляють, що канцлер ФРН працює спільно із кількома однопартійцями "над свого роду "Мінськими угодами". Вони передбачатимуть можливість передачі захопленої частини території України Росії.

Шольц не коментував відповідну інформацію, проте раніше для німецького каналу ZDF заявив, що наступного разу мирна конференція має відбутися за участю Росії. Мовляв, обговорив це з українським президентом Володимиром Зеленським, з яким у нього склалися "хороші" відносини.

"Я вважаю, що зараз настав момент, коли нам також потрібно обговорити, як ми можемо вийти з цієї ситуації війни та досягти миру швидше, ніж здається зараз", - заявив він.

Коментуючи матеріал італійського видання, керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна погодиться на мир виключно за умови повернення всіх захоплених Росією територій.

"Виключно українська Формула миру, норми міжнародного права, територіальна цілісність та суверенітет України. Це єдиний шлях до справедливості", - написав він.

Представник російського диктатора Дмитро Пєсков також висловився з цього приводу, зазначивши, що РФ готова розглянути усі пропозиції, проте перед цим хотіла б отримати деталі відповідної ініціативи від німецького канцлера.

"Ми заздалегідь не відмахуємося від жодних планів, але треба розуміти, про що йдеться. Ми самі дізналися про це зі ЗМІ, про те, що нібито йде підготовка якогось плану. Ми не знаємо, про які деталі там може йтися", - повідомив спікер.

Раніше ми писали, що Австрія виступила із закликом до переговорів між Україною та Росією "без попередніх домовленостей". Країна пропонує стати майданчиком для цього.