RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

"Навіщо цей театр?" Зеленський розкритикував "мирний план" Бразилії та Китаю

Президент України Володимир Зеленський розкритикував "мирний план", пропонований Бразилією та Китаєм. Глава держави назвав його деструктивним, адже не бере до уваги позиції України.

Про це українській лідер заявив в інтерв'ю бразильському виданню Metropoles.

Він зазначив, що вважає уряд Бразилії більш проросійським. Розповів, що провів розмову з президентом Бразилії Лулою да Сілвою. Висловив сподівання, що він дослухався до його переконань і загалом вдячний за таку зустріч.

Водночас, наголосив, що хотів бачити з боку бразильського президента розуміння того, що відбувається, а не просто "політичне примирення".

"Що означає "просто сісти та поговорити"? Він (Володимир Путін, - Ред) вбивця... Він зайшов, убив людей, захопив території, а тепер Лула каже: "Нехай вони поговорять", - пояснив глава держави.

Зеленський додав, що Бразилія не є ворогом Україні, в країн склались нормальні відносини. Однак, якби президент цієї країни підтримував Київ, він би допоміг зупинити війну.

Щодо "мирного плану", запропонованого Китаєм та Бразилією, Зеленський назвав його "політичною заявою", наголосивши на її деструктивності. Його було запропоновано без поваги до України та територіальної цілісності, про яку "так багато говорять і Китай, і Бразилія".

"Як можна пропонувати свою ініціативу, нічого в нас не запитавши? А Росія включається і каже: "Ми підтримуємо цю ініціативу". Ми ж не дурні. Навіщо цей театр?" - резюмував Зеленський.

У травні Бразилія виступила разом із КНР, закликавши провести міжнародну мирну конференцію, яку буде визнано і РФ, і Україною. Влітку глава МЗС Китаю заявив, що "мирний план" нібито підтримали 26 країн.

Раніше ми писали, що німецький канцлер Олаф Шольц взявся за підготовку "мирного плану" для України, який, ймовірно, передбачатиме збереження за Росією окупованих територій. Відомо реакцію на відповідну ініціативу Києва та Москви.