RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

23 вересня

20 вересня

19 вересня

18 вересня

17 вересня

Всі новини

Чеський президент вважає, що Україна має змиритися з втратою частини територій

Президент Чехії, Петр Павел заявив, що Київ повинен погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні «тимчасово».

Таку думку він висловив в інтерв’ю The New York Times.

"Оскільки дружні до Росії популістські лідери, такі як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, порушили європейську єдність через війну, а втома від 31-місячного конфлікту «зростає повсюди», Україні «потрібно буде бути реалістом» щодо своїх перспектив повернення території, окупованої Росією", – сказав пан Павел в інтерв’ю.

«Найімовірнішим результатом війни, – сказав він, – буде те, що частина української території тимчасово опиниться під російською окупацією». Але, додав він, ця «тимчасова річ» може тривати роками.

Ні Україна, ні Росія, сказав Павел, не можуть розраховувати на досягнення своїх максимальних цілей. Для України це включає повернення всієї території, включно з Кримом, захопленої Москвою в 2014 році . Для Росії це вимога, щоб Україна офіційно поступилася землями, на які претендує Москва, включаючи чотири регіони, які лише частково контролюються російськими військами.

«Говорити про поразку України чи поразку Росії, цього просто не станеться, — сказав Павел, — тому рішення буде десь посередині».

Нагадаємо, перший секретар Ради національної безпеки і оборони України, академік НАН і Герой України Володимир Горбулін заявив, що перемога України у війні з РФ може настати лише за умови неможливості росіян завдавати нових ударів по території України, і це не залежить від прогресу у звільненні українських земель.