RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Безпрограшна лотерея: як можна пройти в Раду, набравши пару сотень голосів

Найзапекліша боротьба напередодні виборів до Верховної Ради України розгорнулася за голоси виборців округу №51, до якого входять населені пункти Зайцеве, Жованка, Майорське і Бахмутка, - він став практично "безпрограшною лотереєю".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, це найбільш нечисленний округ у всій Україні, його частина розташована в окупованій Горлівці.

За даними Центральної виборчої комісії (ЦВК), на окрузі всього дві виборчі дільниці, які обслуговують 2715 виборців. Якщо врахувати, що далеко не всі зареєстровані виборці з'являться в день голосування на дільницях (наприклад, у другому турі президентських виборів тут проголосувало всього 511 осіб), то 51-й округ перетворюється практично в безпрограшну лотерею для кандидатів і можливість з найменшими фінансовими витратами отримати жаданий мандат.

Відзначається, що на окрузі вже зареєстровано 26 кандидатів, серед яких і Надія Савченко. Також є кілька кандидатів, які проживають на окупованих територіях: Андрій Альоша, Дмитро Чанов, Марина Черенкова і Олександр Вишняков - у Донецьку, а Дмитро Честа - в Єнакієвому.

Джерело видання в ЦВК зазначило, що формально все в рамках закону.

"Людина може бути зареєстрована на окупованій території Криму або Донбасу, але сама вона переселенець і фактично проживає, наприклад, у Києві, Львові чи ще десь. Але навіть якби людина і не була переселенцем, закон не забороняє їй балотуватися, адже Донбас і Крим - це Україна. Норми, яка б забороняла реєструвати кандидатами в депутати жителів окупованих територій, у законі немає", - заявив співрозмовник.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Чотири Зеленських, кандидат-прибиральниця і повний треш у "сірій зоні": як йде парламентська кампанія на Донбасі.