RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Голова ЦВК зробив несподівану заяву про введення інтернет-голосування

У найближчі роки українці не будуть голосувати на виборах онлайн за допомогою Інтернету.

Про це розповів голова ЦВК Олег Діденко, повідомляє "Апостроф" із посиланням на "Лівий берег".

"Якщо говорити саме про інтернет-голосування, на мою суб’єктивну думку, станом на зараз передчасно говорити про запровадження його в Україні. Все-таки в нас поки недостатньо підготовлена технічна база, та й, мабуть, рівень розвитку суспільства ще недостатній, щоб запроваджувати голосування в інтернеті. Так, під час інтернет-голосування неможливо (принаймні я не розумію, як це зробити) забезпечити принцип таємності голосування, щоб виборець нікому не демонстрував свій вибір. А це – міжнародний стандарт виборів.

На сучасному етапі для України було б актуально запровадити онлайн-сервіси на виборах, можна вести мову про застосування технічних засобів для автоматичного опрацювання бюлетенів або машин для голосування, засобів автоматичної ідентифікації виборців на дільницях та запровадження роботи Державного реєстру виборців в онлайн-режимі, введення даних до ІАС "Вибори" на рівні дільничних виборчих комісій", - сказав Діденко.

Нагадаємо, що нещодавно міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив про те, що через 5 років українці зможуть голосувати електронно, за допомогою смартфонів і комп’ютерів.

"Я сам собі пообіцяв, і президенту, що ми це зможемо робити на наступних президентських виборах. Це дуже амбітна мета, але я думаю, ми зможемо на наступних президентських виборах так голосувати", – сказав міністр.

Як інформував "Апостроф" раніше, 19 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради України народні депутати проголосували за новий Виборчий кодекс, в якому були враховані правки президента Володимира Зеленського.