RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Імперські замашки: В'ятрович жорстко відреагував на заяву в Польщі про варварство українців

Директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович вважає, що Польща гальмує вирішення проблеми взаємної легалізації пам'яток.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна", коментуючи слова польського сенатора й історика Яна Жарина, який звинуватив Україну у варварському поведінці з питань історичної пам'яті.

"Це мені нагадує нашого східного сусіда, який бачить себе "Третім Римом". Боюся, що вже з'явилися польські політики, які бачать Польщу "Четвертим Римом" – і очевидно, тут мова йде про якихось імперських замашках", - каже В'ятрович.

Він порівняв кількість осквернений пам'ятних місць в Україні та Польщі.

"Саме на території Польщі за останні 3 роки 14 разів були пошкоджені хрести на могилах українських. А на українській території було 4 випадки осквернення польських пам'яток – всі ті пам'ятники відновлені. На польській території жоден український пам'ятник досі не відновлено", - зазначив директор УІНП.

"Якщо говорити про варварство – очевидно, треба говорити саме про варварство на польській території по відношенню до українських пам'яток", - додав він.

Також В'ятрович вказав на відсутність реакції Варшави на подібного роду інциденти.

"Саме відсутність реакції польської влади на акти осквернення і вандалізму протягом 3 років, а таких було 15 – останній відбувся у квітні, напередодні річниці акції "Вісла", саме відсутність реакції і бажання розслідувати, хоча ці акти йшли у прямому ефірі, записувалися на відео... саме це змусило нас заявити, що ми припиняємо процес легалізації польських пам'ятників та видачу дозволів на пошук польських могил на українській території", - підкреслив історик.

Він звернув увагу на слова глави МЗС Польщі Вітольда Ващиковського про можливість оголосити персонами нон грата в країні українських чиновників, які мають відношення до демонтажу незаконних польських пам'яток в Україні.

"Це абсолютно неймовірна заява – оголошувати персонами нон грата всіх посадових осіб за їх вимога дотримуватись чинного в Україні законодавства. Це зовсім небачені підходи до міжнародної політики", - сказав директор УІНП.

Він підкреслив, що в Польщі близько 40-50 українських пам'яток неналежно оформлені з точки зору польського законодавства, а в Україні понад 150 польських пам'яток не мають належного оформлення на законодавчому рівні.

Нагадаємо, польський сенатор і історик Ян Жарин в інтерв'ю виданню wPolityce заявив про кризу в польсько-українських відносинах, який викликаний "серйозними й глибокими культурними відмінностями між Польщею і Україною", передає "Європейська правда".

"Україна не хоче належати до римської цивілізації. Вона веде себе як варвар у питаннях історичної пам'яті. В нинішній зовнішній політиці у нас багато спільного, у нас є багато позитивних пропозицій. Але взаємні відносини будуть дуже неглибокими, якщо Україна не зрозуміє, що більш глибокі відносини йдуть з культурного виміру", - сказав польський сенатор.

Як повідомляв "Апостроф", глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський натякнув на можливе скасування візиту президента Анджея Дуди в Україну.