RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Волкер назвав два варіанти дій Росії по Донбасу

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер розповів, які сценарії поведінки на Донбасі є у Росії.

Про це повідомляє українська редакція "Голос Америки".

"Росія має два варіанти дій на Донбасі. Якщо вони хочуть створити заморожений конфлікт, як в Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї, то це коштуватиме багато. Однак, якщо захочуть, вони це зроблять незважаючи на великі витрати", - вважає Волкер.

"Альтернатива – це коли Росія виведе свої сили і буде сприяти розміщення миротворців ООН, що принесе всім мир і дозволить просуватися у втіленні Мінського процесу. Це – другий сценарій", - додав він.

Волкер підкреслив, що саме виконання політичних аспектів Мінських угод вимагає Кремль під час переговорів.

"Для росіян важливо бачити політичні кроки в рамках Мінського процесу. Наприклад, той факт, що Україна відновила закон про спеціальний статус 6 жовтня є важливим політичним кроком України, який показав, що вона дотримується введення спеціального статусу, коли це буде можливо. Цікаво на наступній зустрічі вони висунуть щось ще, але це було те, чого вони хотіли", - каже дипломат.

Він звернув увагу, що саме США запропонували Україні не висувати контрпропозицій до російської ініціативи щодо миротворців на Донбасі.

"Кілька років тому Україна запропонувала ідею залучення миротворців ООН на сході України. На той час Росія була не готова розглядати таку можливість. Коли Росія виклала свої ідеї щодо цього, Україна була готова висунути власну пропозицію", - сказав Волкер.

США, за його словами, запропонували: "Давайте не висувати змагальних постанов. Давайте обговоримо принципову позицію про те, що повинні робити ефективні миротворчі сили, подивитися, чи можна досягти певної згоди, швидше, ніж конкурувати проектами постанов".

Також дипломат висловився і щодо можливості відвідування Донецька і Луганська.

"Я із задоволенням відвідаю Луганськ і Донецьк, але тільки тоді, коли ми досягнемо миру, безпеки населення на сході України – російськомовного і україномовного і всіх, хто там є - ми втілимо Мінські домовленості і відновимо суверенітет України. Тоді я хотів би відвідати ці території, щоб подивитися, як вони відновлюються", - підкреслив Волкер.

Детальніше про дії США по врегулюванню конфлікту в зоні АТО читайте в матеріалі "Апостроф": "США привідкрили план по Донбасу: три важливих моменти".