RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США привідкрили план щодо Донбасу: три важливих моменти

Чому Україні не варто поспішати з пропозицією щодо миротворців ООН на Донбасі

Чому Україні не варто поспішати з пропозицією щодо миротворців ООН на Донбасі Фото: EPA/UPG

З українською пропозицією щодо миротворців ООН на Донбасі потрібно почекати. Таку пораду озвучили в США вустами спецпредставника Держдепу Курта Волкера. За словами американського чиновника, Україні поки не варто направляти в ООН власний проект резолюції щодо введення миротворчих сил на Донбас, а краще сконцентруватися на обговоренні реальної ефективності місії. Що стоїть за порадами адміністрації Дональда Трампа і чи не "зливають" США Україну, розбирався "Апостроф".

Наприкінці літа-на початку осені спецпредставник Держдепу по Україні Курт Волкер відзначився підвищеною дипломатичною активністю в переговорах з РФ. Волкер двічі зустрічався з помічником президента Росії Володимира Путіна Владиславом Сурковим, якого називають кремлівським куратором самопроголошених "республік", а третя зустріч вже запланована на 13 листопада.

Після кожної такої зустрічі Волкер робив досить гучні заяви про те, що громадяни РФ не можуть брати участі в миротворчій місії на Донбасі, що бойовики взагалі повинні бути виключені з цього процесу, що сили РФ у регіоні є і Кремль повинен вивести їх звідти.

Читайте також: Трампа позбавили влади з питань України, а в Росії думають про долю Путіна - Андрій Піонтковський

Проміжні підсумки переговорів Волкер днями озвучив на брифінгу у Вашингтоні. Ось три основні тези плану, які вирішив виділити "Апостроф":

Резолюція на паузі. Україна не повинна направляти в ООН власний проект резолюції щодо миротворців і змагатися в швидкості подачі цього документа з Росією.

Вперше ідея щодо миротворчої місії на Донбасі виникла в української сторони ще в 2015 році. Однак до конкретних дій влада так і не переходила, посилаючись на труднощі в просуванні відповідної резолюції в Радбезі ООН, де Росія користується правом вето. Але, як свідчить старе футбольне правило, що цілком можна застосувати і до законів дипломатії – "не забиваєш ти, забивають тобі". І у вересні цього року про миротворців заговорили вже росіяни, перехопивши ініціативу в України. У Кремлі запропонували віддати під контроль блакитних касок лінію розмежування в АТО, щоб забезпечити безпеку моніторингової місії ОБСЄ. Але цей варіант різко розкритикували в Україні, мовляв миротворці повинні бути присутніми на всій окупованій території, а не тільки на лінії зіткнення, яка не є державним кордоном.

"Давайте не будемо виступати з резолюцією і конкурувати, а спробуємо почати обговорення принципів щодо того, що ефективна миротворча місія повинна робити, а також подивимося, чи зможемо ми насправді досягти певного порозуміння замість того, щоб змагатися в розробці цього документа", - заявив Волкер.

За словами аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, порада Волкера для України на перший погляд є неприємною.

"Адже виходить, що політики третьої держави радять, що потрібно робити. Але в нашому випадку іншого варіанту я поки не бачу. Україна не є навіть регіональною наддержавою, яка могла б самостійно виробляти політику щодо конфлікту на Донбасі. Це неприємно, але це так. У тому ж "нормандському" форматі ми діємо не самостійно, а разом з Німеччиною і Францією", - сказав "Апострофу" Тишкевич.

Однак за пильнішого розгляду позиція США виявляється не такою вже і програшною для України.

"Мандат миротворців підписується двома сторонами конфлікту, - підкреслив Тишкевич. - Одна сторона відома – це Україна. Хто є другою стороною? Якщо сьогодні винести в ООН нашу резолюцію, то другою стороною будуть Захарченко і Плотницький, враховуючи категоричну позицію Росії, що вона не є учасником конфлікту. В такому випадку Захарченко та Плотницький вже не терористи, а одна зі сторін процесу".

Ватажки так званих ДНР і ЛНР Олександр Захарченко та Ігор Плотницький Фото: EPA/UPG

До речі, ще у вересні, розповідаючи про своє бачення миротворчої місії, в Кремлі наполягали на тому, що лідери самопроголошених "республік" повинні бути повноцінними учасниками переговорного процесу. Крім того, Росія в Радбезі ООН має право заблокувати будь-які мирні ініціативи України.

"Нещодавня ситуація з розслідування застосування хімічної зброї в Сирії показала, що без згоди РФ практично ніяка резолюція не може бути прийнята, - констатує Тишкевич. - Що в такому випадку буде з українською резолюцією? Україна вийде на ООН з красивим проектом, на нього буде накладено вето, а українські дипломати говоритимуть про те, яка страшна Росія і як погано вона вчинила, але на практиці Україна нічого не отримає від цих розмов. Буде лише величезна кількість приводів для інформаційного шуму, політичних спекуляцій, але реального вирішення проблеми не знайдеться".

Однак українська позиція щодо мандату блакитних касок незмінна.

"Миротворці повинні бути розміщені на території тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей, а в першу чергу стояти на кордоні і контролювати лінію кордону між Росією і Україною. Волкер висловив свою позицію, і я так розумію, що це позиція й президента США", - сказав "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак.

Чиновник пояснив, яким чином Україна зможе просунути свій варіант розміщення місії і не потрапити в пастку російського вето.

"Можливий варіант, що пропишуть українську позицію в тій резолюції, яку запропонувала Росія. Таким чином, візьмуть російську резолюцію, але з нашим текстом. Цей варіант найбільш перспективний і, швидше за все, так і буде, щоб це була нібито російська резолюція, адже свою власну резолюцію РФ не заблокує, - пояснює Гримчак. - Це дипломатичні ігри, метою яких є отримати результат. Миротворці зайдуть в ОРДЛО, перекриють кордон і далі будемо йти відповідно до Мінських угод".

Глава парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко додала "Апострофу", що ухвалення резолюції в ООН не є самоціллю.

"Зараз ми розширюємо коло союзників, які підтримують український концепт. Всі ці місяці ми працюємо над тим, щоб збереглася українська логіка і приїхала оціночна місія ООН та з експертами зробила оцінку щодо мандата, кількості миротворців, чіткого розуміння їх функцій", - пояснила вона.

Місцеві вибори. Друга ключова теза американського дипломата – миротворці повинні створити умови для проведення Україною місцевих виборів на Донбасі, оскільки це відповідає положенням Мінського процесу.

Миротворці повинні створити умови для проведення Україною місцевих виборів на Донбасі Фото: EPA/UPG

Але якраз ідею виборів у "республіках" активно просуває РФ і очевидно, що об це питання буде зламано не один політичний спис під куполом ВР.

"Сам же Порошенко говорив, що не можна робити ніяких політичних кроків до вирішення питань безпеки. Але президент також говорив, що миротворці й стануть тим вирішенням блоку питань безпеки. Виходячи зі слів Порошенка, якщо є миротворці, який же ще повинен бути наступний крок, якщо не вибори, - зазначив Тишкевич. - У будь-якому форматі миротворчої місії, наступний крок – вибори. І добре, якщо вони будуть тільки місцевими. Подивіться історію інших миротворчих місій. Навіть якщо взяти найгірший для України варіант – миротворча місія на Кіпрі, яка розділила острів на турецьку і грецьку частини. Наступним кроком після приходу миротворців стали вибори по обидва боки лінії розмежування для того, щоб зрозуміти міжнародному співтовариству, з ким мати справу".

П'ятий "нормандець". Нарешті Волкер натякнув на якусь формалізацію участі США в "нормандському" форматі.

"Діючи в переговорному процесі не на рівні глави держави, США примудряються бути найбільш активним і ефективним учасником процесу. Завдяки активності Волкера, "нормандський" формат зараз дає хоч якісь надії на майбутнє врегулювання конфлікту. З боку України, Росії, Німеччини та Франції немає ніяких рухів", - сказав "Апострофу" дипломат Богдан Яременко.

Але експертам важко відповісти, яким саме чином США увійдуть в процес.

"Чи буде для США якийсь сенс стати формальним учасником "нормандського" формату, сказати складно. Дуже важко уявити Трампа за столом переговорів, а переговори на рівні віце-президента або держсекретаря можуть не сприйняти інші учасники "нормандського" формату", - резюмував Яременко.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві