RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

23 червня

Всі новини

Війна пам'ятників: В'ятрович різко відповів на чергову вимогу Польщі

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович відреагував на нові умови Польщі з приводу відновлення українських пам'яток на її території.

Про це він написав на Facebook.

"Польські політики не перестають дивувати дивними умовами відновлення розорених вандалами українських пам'яток. Президент (Польщі Анджей - ред) Дуда вважає за необхідне знати точно імена і дати похованих. Чиновник його канцелярії пан (Кшиштоф - ред.) Щерській вважає, що "місце пам'яті там, де є людські кістки", - зазначив В'ятрович.

У відповідь, він вказав на те, що в Україні існують символічні нелегальні пам'ятники полякам, наприклад монумент вбитим у Гуті Пеняцькій, під яким немає могил, але вони підтримуються самими українцями.

"У формулюванні наступного умови Щерській ще більше заплутався: "Зміст напису не може мати політичного характеру, як хоча б напис на пам'ятнику січових стрільців на Верецькому перевалі". На Верецькому перевалі поховано не січові стрільці (воїни військового формування часів Першої світової), а Карпатської Січі (військового формування Карпатської України 1938-1939). І головне - до чого тут цей приклад: український пам'ятник, який знаходиться на українській території не є предметом для узгоджень між нашими державами. Чи в деяких польських політиків знову проблеми з визначенням, де проходить західний кордон України?", - закінчив В'ятрович.

Нагадаємо, раніше Дуда заявив про те, що відновлення знищених українських надгробних пам'ятників в Польщі можливо тільки після встановлення осіб і дат смерті померлих, похованих під ними.

Раніше посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив, що сторони домовилися про відновлення пам'ятників.