RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Було б правильно: у Порошенка розповіли, коли Путін може звільнити українських політв'язнів

Україна готова до найширших компромісів для звільнення політв'язнів, які перебувають в Росії, а міжнародні посередники закликають звільнити ув'язнених до Чемпіонату світу з футболу, який пройде цього літа в РФ.

Про це журналістам "BBC News Україна" розповіла представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

За її словами, Україна готова до "найширших компромісів", однак для цього необхідно почути позицію російської сторони.

"Якщо РФ має будь-які ідеї щодо того, як вона хоче передати нам Сенцова, Кольченко та інших заручників, вона теж повинна це озвучити. Ми цього чекаємо вже чотири роки", - говорить Геращенко.

Вона зізнається, що мала великі надії після звільнення 73-х заручників в грудні минулого року. Однак після цього вдалося звільнити тільки трьох людей.

"Ми шукаємо різні варіанти. Вважаємо, що до Чемпіонату світу з футболу було б правильно, щоб президент Росії помилував українців і відпустив їх, щоб всі футбол дивилися вдома. Ми дякуємо всім міжнародним посередникам, які до цього закликають", - говорить Ірина Геращенко.

Відповідаючи на питання, чи буде сім'я просити про помилування, дружина заарештованого в Росії журналіста Романа Сущенко каже: "Ми не збираємося звертатися до нього (президента Росії Путіна - ред.)".

За її словами, ще в грудні 2016 року син Максим записав відеозвернення, в якому просив російське керівництво звільнити батька. "Ніякої реакції не було. Тому ми зрозуміли, що немає сенсу звертатися, це звернення в нікуди", - пояснює жінка.

Нагадаємо, в середині травня незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування заради звільнення всіх українських політв'язнів в РФ.