RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Азовський бліцкриг: в Україні оцінили загрозу масштабної атаки військ Путіна з моря і повітря

Російські війська мають значну перевагу в районі Азовського моря як на воді, так і в повітрі, проте шанси її використання при можливому наступі невеликі.

Про це повідомляє "Фокус".

Видання наводить дані Українського мілітарного порталу, згідно з якими, Україна може виставити в Азовському морі два корабля, п'ять катерів і 11 малих швидкохідних катерів. Відзначається, що з них тільки один сторожовий корабель "Донбас" має артилерійське озброєння в вигляді спареної 30-мм артустановки.

На противагу цьому, за інформацією координатора "Інформаційного спротиву" Костянтина Машовця, корабельно-катерне угруповання ФСБ в Азовському морі налічує до 16 прикордонних сторожових кораблів (ПСКР), сім з них мають потужне артилерійське озброєння, включаючи 76-мм і 30-мм артилерійські гармати. Сюди ж слід додати 36 швидкохідних катерів з великокаліберним кулеметним озброєнням.

Крім того, 23 травня журналіст Андрій Клименко повідомив про перекидання з Каспійського моря в Азовське двох річкових бронекатерів АК-201 і АК-248 проекту 1204 ("Джміль") і одного катера АК-326 проекту 1400м ("Гриф"). Бронекатери "Джміль" озброєні 76-мм знаряддями зі спареним 7,62-мм кулеметом. На борту у них є 17-стовбурні 140-мм реактивні системи залпового вогню, а також зенітне озброєння, включаючи ПЗРК "Стріла-2М". Катери "Гриф" озброєні крупнокаліберними кулеметами.

Таким чином, в Азовському морі зосереджене серйозне угруповання, яке може здійснити висадку морського десанту на узбережжі Азовського моря, метою якого може стати як захоплення Маріуполя, так і створення "сухопутного коридору" до Криму.

Також у Росії в цьому районі є вагома підтримка з повітря. На думку Машовця, Україна повинна бути готова відбивати атаки до 100-120 ударних літаків типу Су-24, Су-34, Су-25 (різних модифікацій) і не менше 30-35 ударних вертольотів типу Мі-28, Ка-50 і Ка-52.

У той же час, хоча небезпеку "азовського бліцкригу" варто враховувати, Кремль навряд чи піде на реалізацію такого сценарію, оскільки в цьому випадку пряме військове втручання Росії приховати буде неможливо. Так звані "ДНР" і "ЛНР" не володіють флотом і авіацією.

Нагадаємо, докладніше про дії Росії в Азовському морі і про те, як Україна може протистояти їм читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії великі проблеми в Криму: Кремль хоче захопити відразу два моря.