RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін знову погрожує Україні: є більш небезпечний регіон, ніж Донбас

Що означають нові погрози Путіна на адресу України

Що означають нові погрози Путіна на адресу України Фото: kremlin.ru

Володимир Путін виступив з новою погрозою на адресу України: на своїй прямій лінії президент РФ заявив, що спроби наступу ЗСУ під час чемпіонату світу з футболу (чим зараз лякають жителів окупованого Донбасу) матимуть "дуже важкі наслідки для української державності". Що означає ця погроза, які регіони зараз найбільш небезпечні з точки зору російської агресії та чому ситуація в Азовському морі може бути серйознішою, ніж на Донбасі, "Апострофу" розповів генерал-лейтенант, екс-заступник голови Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Для росіян дуже важливим є проведення чемпіонату світу, оскільки так чи інакше відбувається світова ізоляція РФ у багатьох сферах, в тому числі у спорті. Це дуже показово. Ми пам'ятаємо, як росіяни ставилися до Олімпіади-2014, і в той же час знаємо, як це було використано для підготовки та здійснення анексії Криму.

Тому здійснювати якісь дії під час заходу йшло б урозріз із тим підходом, який вони реалізують у зв'язку з підготовкою до ЧС-2018. І росіяни всіляко намагаються себе убезпечити, роблячи відповідні заяви. Тим більше, що Путін має на увазі в першу чергу серйозні дії з боку України з рівнем інтенсивності бойових дій, як біля Дебальцевого (в 2015 році, - "Апостроф").

Протягом травня зросла інтенсивність ведення бойових дій на лінії зіткнення на Донбасі. Це було пов'язано з тим, що в одних випадках бойовики провокували, а в інших підрозділи ЗСУ на тактичному рівні намагалися поліпшити своє становище – віджати вигідні висоти в районі Донецька, Горлівки, з яких обстрілювали наших солдатів. Але, по-перше, ці дії проводилися в обов'язковому порядку в рамках Мінських домовленостей. Мова йде про ті території, які повинні були контролюватися Україною. По-друге, ми говоримо про низьку інтенсивність бойових дій. Тому заяви Путіна – це черговий тиск на Україну і чергове виправдання можливих агресивних дій росіян.

Але я думаю, що ці погрози не переростуть у щось серйозне, тому що українська сторона не має особливого завзяття (загострювати війну, - "Апостроф") на час чемпіонату. А ось із російського боку проводяться певні дії. В Азовське море стягуються додаткові сили: завозяться катери, зосереджуються війська. При цьому стратегічним військовим об'єктом став Кримський міст. Тому, якщо й можливе більш серйозне загострення, ніж на рівні тактичних дій, то тільки після закінчення чемпіонату світу.

Читайте також: У Путіна три варіанти на Донбасі, а щодо Криму є лише один вихід

Де чекати загострення? Кримський міст стратегічно поліпшив забезпечення, але на анексованому півострові все ще проблеми з водою. Якщо вони можуть виправити ситуацію із забезпеченням Криму електроенергією, з поставками всього іншого, то ситуація з водою з часом тільки погіршується. Тому вони не залишають ідеї пробити коридор до Криму з Азову, здійснити військовий та інший тиск, щоб все-таки дати воду з території України на анексований півострів.

Якихось більш серйозних речей від Путіна зараз чекати не варто, тому що важливо оцінити ситуацію за результатами його зустрічі з Трампом. Тоді, можливо, проясниться питання з миротворчими силами ООН – в якому вигляді вони будуть заведені на Донбас. Також після цієї зустрічі будуть зрозумілі найближчі перспективи Путіна в Україні.

Пробити сухопутний коридор до Криму? Навряд чи. Але росіяни спробують відіграти якісь позиції по Азову, тому що вони там всерйоз нарощують свої сили.

Нашим силам необхідно протидіяти – підготувати оборону таким чином, щоб вони розуміли, що їхні військові дії дуже дорого коштуватимуть з неприйнятною для них ціною. Якщо ж вони зважаться на такий крок, то світова спільнота висловить нам співчуття, занепокоєння. Тут багато залежить від того, що відбуватиметься. Але, у будь-якому разі, Захід за нас не воюватиме – і тут треба розраховувати на власні сили.

Читайте також

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Депутати хочуть відправити на перекомісію інвалідів 2-3 груп - добре хоч першу не чіпають

Ракетні удари по Одесі: які цілі переслідує ворог

Терористичні удари Росії по Одесі спрямовані на залякування людей та провокацію хаосу