RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скандал з роздачею на Закарпатті угорських паспортів: в МЗС зробили гучну заяву

Міністри закордонних справ України Павло Клімкін та Угорщини Петер Сійярто не погодили спільну позицію в зв'язку з видачею угорських паспортів українським громадянам в Закарпатській області.

Про це глава МЗС України повідомив журналістам на полях 73-й сесії Генеральної асамблеї ООН після зустрічі з Сійярто в Нью-Йорку.

Клімкін зазначив, що зустріч тривала годину, і що вона була "надзвичайно непростою". За його словами, логіка Сийярто на зустрічі багато в чому нагадує російську логіку, оскільки той стверджував, що в Україні нібито свідомо переслідують представників угорської громади.

"Я сказав пану Сійярто, що, по-перше, ми завжди намагалися допомогти нашій угорській громаді, допомогти їм відчувати себе в країні, громадянами якої вони є, добре і не бути ізольованими в сенсі відсутності української мови, ізольованими в сенсі розуміння, в якій країні вони живуть", - сказав Клімкін.

Також він повідомив, що в роботі над спільним митним і прикордонним контролем є прогрес з усіма країнами, крім Угорщини. За словами міністра, розвитку немає саме тому, що угорські консули інструктують громадян України, які отримали угорські паспорти, показувати один паспорт, а потім показувати інший паспорт.

Крім того, Клімкін зазначив, що угорський консул з Берегового найближчим часом поїде додому.

"Ми в результаті годинної дискусії не досягли згоди щодо того, яким чином ми бачимо цей інцидент. Я запропонував пану Сійярто самому відкликати консула... Я так розумію, що він з цим не згоден. Якщо відповідного рішення в найближчі дні не відбудеться, він поїде додому. Це безумовно", - підкреслив глава МЗС України.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", через паспортний скандал, що виник після оприлюднення відео роздачі паспортів в Берегово, Угорщина пригрозила ще більше сповільнити інтеграцію України в Європейський Союз.