RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Волкер зробив важливу заяву про Україну і агресію Кремля

Спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Вашингтон налаштований допомагати Україні до повного відновлення її територіальної цілісності і суверенітету.

Про це він повідомив на прес-конференції в Києві, передає УНІАН.

"США дуже підтримують Україну. Ми ваші партнери в реформах, ми будемо стояти поруч з вами і під час виборів, і після виборів, незалежно від їх результатів", - заявив Волкер.

"Коли мені запропонували посаду спеціального представника США, я запитав, якою буде наша задача? І я запропонував, що завданням стане відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, безпеки і захищеності всіх українських громадян", - сказав він.

"Обидві задачі залишаються незмінними. Ми налаштовані разом співпрацювати з нашими друзями в Україні для досягнення цієї мети", - зазначив спецпредставник США.

Волкер підкреслив, що США не визнають і ніколи не визнають анексію Криму Росією. За його словами, санкції США, запроваджені проти РФ через анексію Криму, продовжують діяти, і "ми будемо посилювати їх".

"Європейський Союз робить те ж саме", - зазначив він.

"Але слів і санкцій недостатньо. Ми також відстежуємо дуже уважно ситуацію з репресіями в контексті прав людини і політичних прав в Криму. І ми з нетерпінням очікуємо день, коли Крим знову стане частиною України", - сказав Волкер.

Окремо він відзначив, що напад Росії на українські військові кораблі і заключення українських моряків є абсолютно незаконним актом. "Немає правових підстав, на яких Росія повинна утримувати цих моряків. Вони повинні повернутися в Україну до своїх родин без зволікань", - вважає Волкер.

"На сході України вкрай важливо, щоб Росія почала виконувати Мінські угоди. Це стосується багатьох положень, які не були виконані, і зокрема, щодо реального режиму припинення вогню, виведення важкого озброєння, розформування незаконних збройних формувань, виведення іноземних сил, забезпечення доступу гуманітарної допомоги, безперешкодної свободи переміщення для спостерігачів ОБСЄ, і цей перелік невичерпний", - підкреслив він.

Крім того, Волкер нагадав про положення, за які відповідальна українська сторона і, зокрема, проведення виборів, коли це стане можливим, надання спеціального статусу окремим районам Донбасу в рамках Конституції України, а також амністія осіб, які вчинили злочини під час конфлікту.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", раніше спецпредставник США Курт Волкер порівняв ситуацію в Україні до і після Революції гідності.