RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

​Порошенко вважали заручником націоналістів: в Польщі пояснили, чого чекають від Зеленського

У Польщі вважають чинного президента України Петра Порошенка заручником націоналістів і сподіваються, що новий президент - Володимир Зеленський - скасує мораторій на ексгумації.

Про це "Апострофу" розповів польський історик і політичний експерт, заступник директора державної установи "Центр польсько-російського діалогу та згоди" і фахівець з питань України Лукаш Адамський.

"В Україні все сприймають значно емоційніше, ніж на Заході. На Заході - принаймні точно в Польщі - є переконання, що президент Порошенко мав великі заслуги, якщо мова йде про зовнішню політику України і обороні проти російської агресії. Також є переконання, що йому вдалося частково стабілізувати країну, вивести на кращий рівень економічного розвитку після падіння в 2014 році і, звичайно, впровадити деякі реформи.

Але також було велике розчарування темпом реформ, тим, що Порошенко як колишній або навіть діючий олігарх не зміг ввести нові правила гри і кардинально змінити українську політичну культуру. Те, що президент не всемогутній - інша справа", - вважає експерт.

За його словами, на заході оцінили, те, що в Україні вкотре змінилася влада, що свідчить про розвиненої демократії в країні.

"Тому тепер на Заході підкреслюють, по-перше, що в Україні в черговий раз змінилася влада, а це значить, що в країні діє демократія. По-друге, є переконання, що Порошенко, по крайней мере в польсько-українських відносинах, став заручником націоналістів, і це призвело до досить серйозної кризи в двосторонніх відносинах. А Зеленський народився в русифікованої сім'ї, не говорить абсолютно вільно українською та поки не висловлювався щодо спірних польсько-українських питань. Тому просто є надія, що він зможе трохи змінити українську політику щодо Польщі і взагалі українську політику пам'яті. Очікування змін останньої я бачу також у соціал-демократів у Німеччині", - вважає Адамський.

Поляки чекають від Зеленського дозволу на проведення розкопок в Україні і скасування мораторію на ексгумації.

"Є, звичайно, конкретні очікування. Я маю на увазі перш за все скасування заборони на проведення ексгумації на місці колишніх польських сіл або поховань жертв воєн і репресій польськими установами. Зараз вони не можуть проводити такі розкопки в Україні, тому що з ініціативи Українського інституту національної пам'яті це заборонили два роки тому. Якщо президент Зеленський зможе переконати уряд скасувати заборону, це додасть йому авторитету і симпатій в Польщі. і буде означати позитивний сигнал для розвитку відносин. Тому перше про Жиданів - це скасування мораторію на ексгумації. А в подальшому - більш зважена позиція в політиці пам'яті про діяльність ОУН і УПА: підкреслення не тільки героїзму, а й величезних злочинів цих формувань", - розповів експерт.

Детально читайте в матеріалі "Апострофа": Європа бачить в Зеленський великий ризик і певний шанс - Лукаш Адамський.