RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Асамблея стріляє собі в ногу: реакція України і західних делегацій на скандальне рішення ПАРЄ

У комітеті міністрів Парламентської асамблеї Ради Європи було прийнято рішення, яке дозволить делегації Росії взяти участь вже у сесії асамблеї в червні.

Про в ефірі телеканалу "Прямий" повідомила заступник глави Комітету ВР з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

Вона зазначила, що таке рішення суперечить принципам ПАРЄ, оскільки в разі "вибачення" агресора порушуються основні принципи існування асамблеї.

"Комітет міністрів закордонних справ рекомендував прийняти такі зміни, але тоді вони суперечать взагалі принципам і цінностям цієї організації на умовах, на яких вона була створена. Тобто, якщо країна, яка здійснює агресію і окупацію іншого члена Ради Європи, не карається ніякими санкціями, який сенс взагалі в цій організації бути?", - зазначила нардеп.

Також представник Верховної Ради уточнила, що головним прихильником повернення росіян в ПАРЄ як і раніше є генсек асамблеї Турбйорн Ягланд, який намагається продавити таку ініціативу не вперше.

"Більшість делегацій інших країн-членів опускають очі, розуміючи, що це фанатична ідея генерального секретаря Ягланда, який хоче завершити свою кар'єру, повернувши Російську Федерацію", - повідомила Іонова.

При цьому в українському МЗС зазначили, що Київ перегляне взаємини з ПАРЄ у разі повернення в неї російської делегації. Про це заявив заступник глави МЗС України Василь Боднар в ефірі Українського радіо.

"Ми голосували проти і закликали наших міжнародних партнерів, щоб залучити Росію до відповідальності за вчинені нею злочини. Це голосування відбулося не так, як ми хотіли", - сказав заступник міністра.

За його словами, нічого критичного для України не відбулося, проте повернення Росії в ПАРЄ несе в собі загрозу підриву довіри до цієї організації.

"Буде корекція відношення до цієї організації, оскільки ми вважали, що Рада Європи повинна забезпечувати, насамперед, права людини і основні положення функціонування демократії. На жаль, Росія цього не робить, і західні країни їй це пробачають", - зазначив представник МЗС.

Як повідомляв "Апостроф", раніше представник України в ПАРЄ Володимир Ар'єв заявляв, що рішення комітету міністрів країн-учасниць ПАРЄ про повернення РФ в асамблею, поки не призведе до непоправних наслідків і скасування санкцій.