RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Серед спонсорів кампанії Зеленського виявилися партнери сина Януковича

Серед спонсорів виборчої кампанії Володимира Зеленського виявилися люди, пов'язані з оточенням колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

Про це пише The Babel.

Відзначається, що в цілому виборча кампанія обійшлася Зеленському в 156 млн грн.

Зокрема, 12 млн грн Зеленський вніс сам. 66 мільйонів йому перерахувала партія "Слуга народу".

Прихильники Зеленського забезпечили йому близько половини всієї суми. Так, 7 млн грн надійшли від юридичних осіб. 72 млн грн перерахували виборці.

Найбільші суми перерахували соціолог Ігор Дементьєв і бізнесмен Андрій Савченко. Обидва вони пов'язані з ключовими людьми з оточення Віктора Януковича.

Ігор Дементьєв працював на "сім'ю" екс-президента Януковича, а Андрій Савченко досі веде спільний бізнес з Януковичем-молодшим.

Соціолог Ігор Дементьєв перерахував до виборчого фонду Зеленського 140 тис. грн. Дементьєв вперше з'явився в українському медіа-просторі в 1999 році. Тоді на виборах мера Києва він як президент соціологічного "Фонду свободи" завищував рейтинг Григорія Суркіса.

У 2012 році Ігор Дементьєв допоміг Сергію Арбузову стати першим віце-прем'єром в уряді Миколи Азарова.

Восени 2014 року Дементьєв став першим заступником голови правління Всеукраїнського банку розвитку, який належав Олександру Януковичу. Головою правління банку була Валентина Арбузова - мати колишнього глави НБУ. У 2015 році банк ліквідували.

Другого великого донора Володимира Зеленського звуть Андрій Савченко. Він зробив одне з найбільш щедрих пожертвувань на кампанію Зеленського - 1,5 млн грн.

Савченко родом з Росії, отримав українське громадянство в 2002 році. Бізнесмен є власником або засновником восьми компаній. Його бізнес-партнери - син колишнього президента Віктора Януковича і чиновник, якого підозрюють в державній зраді.

Журналісти видання звернулися за коментарем до Ігоря Дементьєву, Олександру Савченку і в штаб партії "Слуга народу". У штабі партії стверджують, що пожертвування приймала бухгалтерія, у якої не було можливості скрупульозно перевірити всіх донорів.

Зв'язатися з Савченко і Дементьєва theБабелю не вдалося.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналісти розповіли про скандальні колишніх регіоналів в складі Зе-команди на Київщині.