RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Відомий журналіст розповів, як Кремль намагається повернути неіснуючу Україну

Так званий телеміст, який повинен був пройти на телеканалах NewsOne і "Росія 24", демонструє, що в Москві хочуть вести діалог з Україною, до якої вони звикли і якої давно вже не існує.

Про це у своїй колонці для "Радіо Свобода" пише Віталій Портников.

Телеміст перетворився в спеціальний проект іншого російського державного телеканалу - "Росія 1". За словами Портнікова, цей проект повинен був показати як росіяни і українці прагнуть говорити один з одним, проте їм нібито заважають.

"Але в результаті гора народила мишу. Радянську мишу. Виявилося, що з сучасною Україною, яка з’явилася в результаті Майдану, російської агресії і подій, що відбулися внаслідок цього, кремлівські пропагандисти розмовляти не хочуть і не вміють. Я б навіть сказав – вони не підозрюють про її існування. У Москві хочуть вести діалог із тією Україною, якої вже давно немає – з радянською Україною. І тому відчайдушно шукають в сусідній країні її прикмети", - зазначає журналіст.

Портников також підкреслює, що в Росії відмовляються бачити і згадувати про напад російських військ на Донбас і Крим, загибель українців і полонених у в'язницях РФ.

"Ніхто про все це під час телемосту навіть і не думав говорити. Україна – як пояснив гостям у студії радянський кіноактор Володимир Конкін – це пісня. Ось ніяка не держава, а просто пісня, якою можна розважати присутніх. А перед піснею які зобов’язання… Саме так вони уявляли собі Україну всі радянські роки – пісні, танці, вареники, борщ. Фольклорний народ для російських веселощів. Не такий, звичайно, колоритний, як грузини з їхніми хачапурі і Кіндзмараулі. Але для концерту і обіду – якраз. Саме тому такі ж радянські люди в Кремлі були переконані, що ані українці, ані грузини до опору не здатні. Що їхня функція – бути декорацією і кухнею в імперському інтер’єрі. І коли виявилося, що це черговий російський міф, російські пропагандисти не хочуть від нього відмовлятися", - пише Портников.

"Вони не хочуть вибачитися перед родичами тих, кого вбили, покалічили, залишили без даху над головою, кому зламали життя російські керівники, їх солдати і їхні найманці. Вони не хочуть навіть поговорити про це. Вони хочуть, щоб українці знову співали, танцювали і готували. Власне, про це і був "телеміст", - резюмував журналіст.

Нагадаємо, докладніше про невдалий телемості читайте в матеріалі "Апострофа": Зруйнований телеміст: як українці зупинили "пробну кулю" кума Путіна.