RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зруйнований телеміст: як українці зупинили "пробну кулю" кума Путіна

Реакція суспільства допомогла зупинити небезпечну ідею російських пропагандистів

Реакція суспільства допомогла зупинити небезпечну ідею російських пропагандистів Фото: Youtube

Російські пропагандисти з телеканалу "Росія-24" анонсували проведення телемосту з українським телеканалом Newsone під назвою "Надо поговорить". Телеканал Newsone пов'язують з кумом президента РФ Володимира Путіна-Віктором Медведчуком. Це викликало хвилю обурення серед громадян України. На скандал відреагував президент Володимир Зеленський, котрий запропонував президенту РФ Володимиру Путіну "поговорити" не шляхом телемостів, а у нормандському форматі, за участю президента США Дональда Трампа та прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей. Під впливом громадськості Newsone був змушений скасувати телеміст, пояснивши це погрозами на адресу журналістів. Ситуацію навколо телемосту та пропозиції Зеленського, "Апостроф" попросив прокоментувати заступника міністра з питань окупованих територій Юрія Гримчака.

Про телеміст

Телеміст – це черговий етап гібридної війни. Коли Україну не вдалось зламати військовим шляхом, війна перекинулася всередину країни на інформаційне поле. Наразі ми маємо спробу захоплення інформаційного простору України. На законодавчому рівні з цим боротися дуже важко. Єдина зачіпка полягає в тому, що телеканал "Росія-24" не може працювати на території України навіть в такому форматі, що пропонується. Тому навіть це привід для реагування з боку МВС чи СБУ.

Отже, це був перший пробний шар. Хотіли подивитися на реакцію суспільства. І саме ця реакція стала головною причиною того, що телеміст врешті-решт скасували. Не останню роль в цьому зіграло й звернення президента Володимира Зеленського, яке стала дуже своєчасним.

Про нормандський формат

Ідея Зеленського непогана, але, чесно кажучи, у мене одне питання – а Трамп у курсі? А Мей готова зустрітися? Зрозумійте правильно – у дипломатії такі заяви можна робити, коли вже домовилися, що буде така зустріч. Наскільки мені відомо, США не готові брати участь у нормандському форматі. Вони повністю підтримують Україну, але брати участь – ні. Про Великобританію я взагалі мовчу – вони, на мою думку, взагалі нічого не збиралися робити. Я так і не розумію, що у них там взагалі відбувається з прем'єром.

Ідея дуже логічна і дуже правильно артикульована – чий Крим і кого немає на Донбасі. Але я трохи побоююсь того, чи буде у неї продовження. Якщо є домовленість, - це класно, це просто успіх дипломатії Володимира Зеленського. Але якщо домовленостей нема, тоді це просто виступ. Причому більше внутрішньополітичний, ніж зовнішньополітичний.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Арсенал - Челсі: онлайн трансляція "українського дербі" в Англії

Прямий ефір з Лондона - топ-матч чемпіонату Англії АРСЕНАЛ - ЧЕЛСІ - дивитись онлайн

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ