RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

США ведуть свою гру: озвучено цікавий прогноз щодо зустрічі Зеленського з Трампом

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом не зможе запропонувати йому ніяких "нових" ініціатив, оскільки Штати вже ведуть боротьбу з російським газопроводом "Північний потік 2" і про ідею розширення нормандського формату вони знають.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": "Про що говоритимуть Зеленський і Трамп: три головних питання".

Експерти, зокрема, вважають, що оточення Зеленського і нова українська влада нічим не може допомогти американцям у блокуванні нового російського газопроводу в Європу.

"Північний потік" - це одне з небагатьох питань, де співпадають стратегічні інтереси України і США. Незрозуміло, що може Україна запропонувати американцям, для перешкоджання будівництву ми нічого не робимо - тільки закликаємо інших. Тому підняти питання на зустрічі можна буде, але змісту буде мало. Американці ведуть свою гру, а ми можемо тільки спостерігати", - зазначив військовий дипломат, експерт "Майдану закордонних справ" Олег Білоколос.

Ініціатива щодо розширення нормандського формату шляхом залучення США і Великобританії також сумнівна, адже у Вашингтоні знають про неї давно і ніяких кроків назустріч не роблять. У свою чергу українська сторона реалізацію цієї ініціативи ніяк не підготувала.

"Міжнародна дипломатія передбачає певний механізм у реалізації таких ініціатив ... Спочатку повинні відбутися консультації на рівні експертів. Потрібен "дипломатичний зондаж", щоб ідея не звучала як декларація, за якою нічого не стоїть. Для таких ініціатив потрібна серйозна попередня робота, і виносити її на зустріч двох президентів можна буде тільки тоді, коли попередньо будуть чіткі позитивні сигнали з Вашингтона", - додав він.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко заявив, що в разі порушення питання про розширення міжнародного формату домовленостей по Донбасу, президент Зеленський лише постарається виконати обіцянку перед виборцями, і ніякого позитивного ефекту при цьому не доб'ється.

"Ініціатива по розширенню нормандського формату може прозвучати на переговорах Трампа і Зеленського. Це не буде ознакою не нового плану, а скоріше, його відсутність ... Ми ще нічого не чули від команди Зеленського. Тому на переговорах з Трампом це питання цілком може бути піднято", - вважає експерт.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер розкрив справжнє ставлення президента США Дональда Трампа до України. За його словами, американський лідер бажає домогтися миру в Україні або хоча б зберегти статус-кво, щоб не розгубити власного рейтингу через нову війну.