RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Чеський друг Путіна вскочив у халепу з русинськими сепаратистами: фото і реакція України

Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію з семи осіб, які називають себе русинами, що "домагаються автономії в складі України".

Про це повідомляє видання Deník N.

Прийом був символічно приурочений до сторіччя підписання Сен-Жерменського договору: 10 вересня 1919 року цією міжнародною угодою підтверджувалося приєднання до Чехословаччини Підкарпатської Русі - нинішній території Закарпаття.

За повідомленням видання, президент Чехії погодився виступити посередником між Києвом і закарпатськими русинами, які, за їхніми словами, вимагають свого офіційного визнання в якості окремого етносу зі своєю мовою. Земан пообіцяв обговорити це питання з президентом України Володимиром Зеленським, підкресливши, що зміна адміністративної системи - виключно внутрішня справа України.

У складі делегації були священик Дмитро Сидор, який раніше отримав умовний термін за посягання на територіальну цілісність України, а також бізнесмени, які живуть в Чехії, - вихідці із Закарпаття Михайло Тяско і Василь Джуган, з'ясувало видання.

Тяско (в центрі) і Джуган (праворуч) присутні на знімку, який 3 вересня опублікував в Twitter прес-секретар Земана Іржі Овчачек.

11 вересня в Міністерство закордонних справ України був запрошений посол Чехії в Україні Радек Матула для отримання роз'яснень про зустріч Земана з русинами. Про це повідомила прес-служба МЗС.

"Чеський дипломат заперечував будь-які заклики з боку Чехії про створення русинської автономії в Закарпатті та підтвердив підтримку територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Чеська сторона підготує з цього приводу офіційну інформацію", - йдеться в коментарі прес-служби.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", американська газета Los Angeles Times потрапила в гучний скандал, в одній зі статей назвавши законної анексію Криму і запропонувавши їхати на півострів через територію Росії.