RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Путіна прокоментували "формулу Штайнмайєра", зробивши випад проти Порошенка

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав "формулу Штайнмайєра" компромісом в порівнянні з початковим текстом Мінських угод.

Про це він розповів в інтерв'ю російському Першому каналу.

"Плану "Б" (щодо реалізації Мінських угод - прим. ред.) бути не може. Мінські угоди - це база, на якій повинно все вибудовуватися. Якщо вже бути конкретним, то "формула Штайнмайєра" - це вже компроміс в порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схваленим Радою Безпеки ООН. Початковий текст припускав: спочатку закон про особливий статус і фіксація його в Конституції, а потім проведення виборів", - сказав Лавров.

За його словами, "формула" була запропонована тодішнім міністром закордонних справ ФРН, Франком-Вальтером Штайнмайєром у відповідь на відмову Петра Порошенка приймати закон про спеціальний статус Донбасі до проведення виборів.

"Річ природна, коли людина йде до виборчих дільниць за когось голосувати, вона хоче знати, які конкретні повноваження цей кандидат буде мати, якщо його виберуть. Коли обговорювалася необхідність виконати цю послідовність, то колишній президент України Петро Порошенко на "нормандському форматі" сказав, що він не може надати особливий статус, тому що він не знає, кого вони оберуть. Це вже абсолютно конфронтаційний, контрпродуктивний, а головне антиправовий підхід. Будучи тоді міністром закордонних справ ФРН, Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував цю компромісну формулу. Тобто закон буде прийнятий і вступить в силу на тимчасовій основі в день виборів, коли закриються дільниці, а на постійній основі - коли ОБСЄ підтвердить в своєму остаточному звіті, що вибори були чесними і справедливими", - розповів Лавров.

"Тому ніяких відходів від базових принципів Мінських угод, включаючи амністію, особливий статус, закріплений в Конституції, розведення сил і засобів, повне відновлення економічних зв'язків, зняття блокади, яка повністю суперечила Мінським угодами. Це все залишається незмінним, без цього нічого не вийде" , - заявив глава російського МЗС.

Крім того, відповідаючи на питання про терміни можливої зустрічі в "нормандському форматі", Лавров сказав: "Це вирішувати президентам".

Нагадаємо, докладніше про підписання "формули Штайнмайера" і можливі наслідки цього кроку для України читайте в матеріалі "Апострофа": Привид Веймарської республіки: куди приведе Україну мир від Зеленського.