RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Газ, Донбас, пенсії і Путін: про що Зеленський говорив на "Право на владу"

Президент Володимир Зеленський після переговорів "нормандської четвірки" в Парижі прийшов на ток-шоу "Право на владу", в якому розповів про ключові домовленості з Росією, Німеччиною і Францією по війні на Донбасі. Також президент висловився про підвищення пенсій і транзит російського газу.

"Апостроф" зібрав головні моменти, озвучені президентом.

Про війну і переговори з Путіним

"Ми протягом 8 годин дивилися один одному в очі... Я точно зрозумів, що у нас почався діалог. Ми можемо домовлятися. Це буде нескоро, але це буде. У нас досить сильна позиція - війна в Україні, на жаль. Це наша земля. Це сильна позиція".

На питання журналістки, чи правда, що він потиснув руку російському президенту, Зеленський відповів: "Так. А як можна по іншому зустрічатись на вищому рівні, як можна без цього розпочати діалог, як можна про щось домовлятись? А найголовніше - не просто на словах, а вирішувати питання. В цілому ми багато чого вирішили... Якщо нам завтра повернуть нашу землю, наш тимчасово окупований Донбас, то я можу ще десять разів потиснути руку. А якщо нам повернуть наш Крим, а його обов'язково колись повернуть - можна и 100 разів потиснути".

"Якщо ми дійсно хочем зупинити війну, ми повинні розмовляти".

Про зміну Мінських угод і загрозу різанини

Зеленський заявив про бажання змінити 9-й пункт Мінських угод, де прописано питання повернення Україні контролю над кордоном між окупованими районами Донецької і Луганської областей та Росією: "Це дуже складно зробити, але ми повинні міняти. Потрібно розуміти, що з часу Мінська пройшло чотири роки... Деякі речі можна і будемо міняти, тому що саме передача українського державного кордону після виборів - це точно не наша позиція. Я про неї говорив не знаю скільки разів, але це остаточне рішення".

Він також виключив можливість різанини на Донбасі, про яку заявив напередодні Путін: "Він це сказав двічі на нашій зустрічі. Ми пояснили, що ми інші люди, вільні, демократичні. Ми розуміємо, що там живуть українці і ми з повагою ставимося до громадян України. Ніякої різанини, я саме так сказав Путіну. Не знаю, кого ви представляєте на моєму місці, але я інша людина".

Про стіну з окупованих Донбасом

"На засіданні РНБО ми затвердили п’ять планів реінтеграції Донбасу і повернення наших територій. Один із них – план Б. Хоча для мене це не план Б, а план "остання буква". Це останній план.

Ця стіна вже є. Нам треба вирішувати, як повернути людей, їхню ментальність, розуміння, що вони українці. У нас зараз жива стіна. Для мене це не варіант. Але на жаль 5 років чекати і стріляти, і втрачати наших українців ми точно не збираємось.

Якщо буде стіна, то це інша держава, яку ми ніколи не признаємо. Нам потрібно зробити всі умови для українців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, які відчувають себе дійсно українцями, зробити всі умови, щоб вони приїхали до нас.

За стіною буде щось інше, інша місцевість, де будуть тільки бойовики".

Про звільнення полонених

Звільнення полонених буде здійснюватися в три етапи.

"Зараз має бути звільнення всіх встановлених осіб. Це перший етап. До Нового року - ми віримо в це. 18 грудня в Мінську буде зустріч, засідання Тристоронньої контактної групи, де будуть обговорюватися ці списки".

Другим етапом стане обмін після узгодження списків Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

"Бойовики не допускали туди представників Червоного Хреста, щоб підтвердити ще списки, які у нас є, але вони не узгоджені тим боком. Тобто це буде другий крок".

Третій - повернення полонених з Росії і окупованого Криму.

"Третій крок - ми проговорили з президентом Російської Федерації, нам потрібно вирішити питання з громадянами України, які перебувають на території Росії і на території Криму. Це буде інший трек. Я думаю, його будемо обговорювати після обміну всіх узгоджених на всіх узгоджених".

Про збільшення пенсій, але не для всіх

Влада збирається в 2020 році істотно підвищити пенсії для людей старше 80 років.

"Ми придумали цікаву стратегію з підвищенням пенсій для людей за віком", - сказав Зеленський і додав, що суттєве підвищення виплат усім пенсіонерам одночасно неможливо, бо це 12 мільйонів чоловік.

"Спочатку ми підвищимо сильно - від 400 до 1100 гривень - пенсіонерам, яким 80+. Це близько 13 мільярдів в 2020 році. Потім ми будемо знижувати: 75+, 70+ і далі".

Про газ

"Дуже високий відсоток того, що у нас буде підписано контракт про транзит газу. Це важливо не тільки для України, але і для Європи. Ми про це говорили і з нормандською четвіркою, и тет-а-тет з президентом РФ. Я бачу, що всі зараз налаштовані на те, щоб підписати договір.

"Зараз головне в терміні цього контракту. Росія нам спочатку пропонувала 1 рік, а ми запропонували 10 років. Потім нам запропонували 3 роки, а ми запропонували компроміс 10 років. Перемовини будуть продовжені. Я впевнений, що ми підпишемо договір про транзіт. Це суто економічне питання".

Про інтерв'ю телеканалу "Росія-24"

"У нас був прес-підхід на вулиці. Це було о 1:30 ночі і одна журналістка запитала у мене щось, я їй щось відповів. Ось таке інтерв'ю" - сказав Зеленський, відповідаючи на питання про інтерв'ю з ним, яке анонсували на телеканалі "Росія-1".