RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні пояснили, чому на "Нормандії" не говорили про Крим

На зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі 9 грудня не обговорювали повернення Криму тому, що на порядку денному зараз - життя й здоров'я українців, які залишилися на окупованому Донбасі.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на інтерв'ю представника України у ТКГ Олексія Резнікова, яке він дав LB.ua.

"Це була перша зустріч для нас в такому форматі. Навіть, якби я поставив себе на місце головного переговірника країни, я б все одно дивився на пріоритети. Сьогодні пріоритети, на мій погляд, - життя людей. На Донбасі люди гинуть, в Криму - ні. У Криму є політичні в'язні. Їх доля обговорювалася на зустрічі, коли мова йшла про обмін. Володимир Зеленський озвучив чітко, що він має на увазі - це політичні в'язні на трьох територіях: на Донбасі, в непідконтрольних Україні Криму та в РФ",- сказав Резніков.

Додав, що "нормандський формат" та Тристороння контактна група із самого початку обговорювали лише питання повернення українського контролю над Донбасом і не торкалися анексованого півострова. Більше того, як тільки мова заходила про Крим, представники РФ вставали зі своїх місць і йшли геть.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у Парижі в Єлисейському палаці завершився саміт "нормандської четвірки", в якому взяли участь президент України Володимир Зеленський, глава Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Ключовою темою стала війна на Донбасі. На саміт покладали великі надії всі країни, які взяли в ньому участь. В цілому переговори (не включаючи двосторонньої зустрічі Зеленського і Путіна з лідерами Німеччини та Франції) тривали близько 6 годин, включаючи 1,5-годинну перерву на двостороннє спілкування президентів Росії і України.