RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Битва" за Донбас відбулася: головні заяви "нормандської четвірки"

Підсумки нормандської зустрічі у Єлисейському палаці

Підсумки нормандської зустрічі у Єлисейському палаці Фото: сайт президента України

У Парижі в Єлисейському палаці завершився саміт "нормандської четвірки", в якому взяли участь президент України Володимир Зеленський, глава Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Ключовою темою стала війна на Донбасі. На саміт покладали великі надії всі країни, які взяли в ньому участь.

В цілому переговори (не включаючи двосторонньої зустрічі Зеленського і Путіна з лідерами Німеччини та Франції) тривали близько 6 годин, включаючи 1,5-годинну перерву на двостороннє спілкування президентів Росії і України.

Хронологія "нормандської зустрічі"

За кілька годин до зустрічі ветерани АТО влаштували в Парижі акцію протесту проти капітуляції перед Росією. Вони публічно порвали прапори РФ і терористичної ДНР, а також принесли листівки з закривавленим портретом Володимира Путіна і написом "Росія веде війну не з Україною, а з Європою!". Також перед "нормандскою зустріччю" в Парижі провели акцію учасниці руху Femen.

Першими до Єлисейського палацу прибули Меркель і Макрон. Пізніше прибув Зеленський. Останнім із запізненням приїхав з величезним кортежем Путін.

До "нормандського саміту" Володимир Зеленський провів зустрічі з Макроном і Меркель. З ними ж віч-на-віч переговорив і Путін.

Потім, власне, почався саміт, який тривав майже 6 годин.

Заява Зеленського і української команди

"Українська позиція була представлена дуже сильно", - заявила прес-секретар Зеленського Юлія Мендель перед підсумковим брифінгом.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи піднімалося на переговорах питання Криму, вона відповіла "поки не планується".

Також перед прес-конференцією висловився голова МВС Арсен Аваков: "Зради немає. Поки все йде дуже правильно з державницької позиції".

Також Аваков відповів на питання журналіста про вибори на Донбасі: "Сподіваюся, що кордон буде під нашим контролем - будуть вибори".

Сам Зеленський на підсумковому брифінгу заявив, що все "було довго, але предметно".

"Ми обговорили припинення вогню на сході України. Учасники саміту домовилися про введення безстрокового режиму припинення вогню до кінця року. Домовилися про обмін ув'язненими за принципом "всіх на всіх", - заявив президент.

Він також зазначив, що наполягав на встановленні повного контролю України над державним кордоном і виведенні всіх незаконних військових формувань з окупованого Донбасу.

Зеленський підкреслив, що Україна є унітарною державою і жодної федералізації не може бути.

"Найголовніше для мене - людське життя. Я приїхав сюди заради обміну полоненими, і він відбудеться. Орієнтовна дата - 24 грудня, але ми домовилися зробити це в цілому до 31 грудня", - сказав президент.

Також домовилися розширити місію ОБСЄ (цілодобове спостереження), про розмінування і повний доступ Червоного Хреста до всіх заручників.

Після прес-конференції Зеленський відповів на запитання українських журналістів у Парижі. Президент заявив, що на двосторонній зустрічі з Путіним він багато уваги приділив газовим питанням.

"Я впевнений, що у нас більше шансів підписати договір за кращими умовами, ніж до цього обговорювали наші представники з "Газпромом". Не буду вдаватися в деталі, але мова не йде про контракт на один рік. Буде більше. Я наполягав на 10-річному контракті", - заявив Зеленський журналістам.

Що стосується 3-х мільярдів, які "Газпром" винен "Нафтогазу" за рішенням Стокгольмського суду, то Зеленський заявив наступне: "Ми готові взяти газом. Це той компроміс, на який ми можемо піти. І, я думаю, що з цього питання все буде добре".

Заява Путіна

Відразу ж після двосторонньої зустрічі із Зеленським на питання про те, як вона пройшла російський президент відповів: "Добре. По-діловому".

На підсумковому брифінгу російський президент підтвердив підтримку поетапного розведення сил і старт розведення на трьох нових пілотних ділянках. Підтримав ідею підготувати обмін за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Звернув увагу на те, що особливий статус Донбасу повинен бути закріплений в Конституції України.

В цілому Путін позитивно оцінив результати зустрічі.

У відповідь на слова Зеленського про вплив Росії на бойовиків Путін заявив про важливість прямих переговорів між Україною і "невизнаними республіками": "Жоден конфлікт в світі не вирішувався без діалогу між конфліктуючими сторонами".

Заява Макрона

Президент Франції озвучив спільне комюніке, згідно з яким Мінські угоди по Донбасу продовжують залишатися базисом роботи в "нормандському форматі". Учасники виступили за внесення змін до конституції України на основі формули Штайнмайера.

Тристороння контактна група повинна сприяти звільненню та обміну затриманими в зв'язку з конфліктом до кінця року на основі принципу "всіх для всіх".

Розвести сили в трьох нових пунктах на Донбасі передбачається до кінця березня.

Чергова зустріч в "нормандському форматі" повинна відбутися протягом 4 місяців. Тобто вже в березні 2020 року.

"Сьогодні ніякого чудесного рішення ми не досягли, але будемо продовжувати працювати", - заявив президент Франції.

Заява Меркель

Канцлер Німеччини заявила, що на саміті вдалося подолати "затишшя" у врегулюванні в Донбасі.

"Ми домовилися про припинення вогню і розведенні сил на лінії зіткнення в Донбасі. Зустріч була довгою і важливою, ми конкретно обговорювали всі питання", - заявила вона.

Меркель висловилася за продовження дії закону "Про особливий статус Донбасу".

Про що запитували журналісти

Питання: Конфлікт на сході України буде розморожений і почнеться його дозвіл або він затягнеться далі?

Макрон: Конфлікт не є замороженим, адже кожен день фіксуються випадки нових жертв в Донбасі.

Зеленський: Йдеться про розмороження конфлікту, нічого іншого.

Путін: У наших відносинах явно відбулося потепління, процес розвивається в правильному напрямку. Росія буде робити зі свого боку все, щоб конфлікт був вирішений.

-----

Питання про "захист" російськомовних.

Путін: Ми хочемо, щоб російськомовне населення не тільки на Донбасі, а й по всій Україні відчувало себе в безпеці.

Зеленський: Я готовий говорити з людьми Донбасу. Більш того, я постійно говорю з ними, наприклад, з тими ж представниками сепаратистів в Мінську. Вони жителі окупованого Донбасу. Також у мене багато друзів з окупованого Донбасу, які втекли від куль, від вибухів, які втратили свій будинок, близьких. І я з ними в діалозі. В Станиці Луганській... я приїжджав і говорив з жителями окупованого Донбасу... Я б хотів, щоб в Мінську до представників окупованого Донбасу приєдналися ще кілька представників, переселенців, які виїхали з Донбасу.

Що вирішили на саміті

Донбас

- Україна зобов'язується імплементувати законодавчо формулу Штайнмайера.

- Закон про особливий статус Донбасу буде подовжено.

- Особливої статусу Донбасу в Конституції не буде.

- Домовилися продовжити режим "припинення вогню".

- Розширення ОБСЄ і введення цілодобового спостереження.

- Новий план по розмінуванню.

- Дата виборів на Донбасі не визначена до тих пір, поки не буде взятий контроль над кордоном.

- Не вдалося узгодити розведення сил по всій лінії зіткнення на Донбасі. Причиною нібито стала позиція української сторони, чиї представники заявили, що не зможуть забезпечити відведення військових.

- Домовилися про три нових ділянки розведення. Які саме ділянки, поки не повідомляється.

У кулуарах "нормандського саміту" поширювалася інформація, що Путін наполягав спершу на проведенні виборів на Донбасі, і лише потім повернення Україні контролю над кордоном. Але Зеленський не погодився на такий сценарій.

Обмін полоненими

До 31 грудня 2019 року обмін полоненими в форматі "всіх встановлених на всіх встановлених". Також домовилися про повний доступ "Червоного Хреста" до всіх заручників.

Газ

Україна не відмовиться від газових позовів. Переговори щодо газу триватимуть далі.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою