RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Контракт з Росією щодо газу: чому порушення транзиту може бути вигідно Україні

Можливості Кремля використовувати поставки газу в якості інструменту політичного впливу на даний момент серйозно обмежені.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов.

За його словами, для України на даний момент немає політичних ризиків у відновленні поставок газу з Росії.

"По-перше, на даний момент загальний обсяг імпорту газу - це менше третини загального обсягу споживання. Коли це було з політичної точки зору дійсно дуже важливо, це було 80 відсотків, а зараз це менше третини. По-друге, ми показали що в будь-який момент ми перемикаємося на європейські поставки і нічого страшного не відбувається, тому якщо "Газпром" знову починає викручувати руки, вірніше Кремль починає викручувати руки використовуючи "Газпром", відповідно ми говоримо: "Хлопці, вибачте, ми тоді будемо робити так, як ми робили всі ці роки", - говорить Пономарьов.

Він також стверджує, що ситуація з переговорами навколо підписання нового контракту про транзит газу через територію України має мало спільного з політикою, і мова тут йде в основному про економіку.

"З економічної точки зору і "Нафтогазу", і " Газпрому", і незалежним виробникам, всім вигідно, щоб відбулося переривання транзиту. Переривання транзиту означатиме стрибок цін на газ. Хто відмовиться заробити кілька мільярдів доларів просто на переоцінці газу, який буде знаходитися в газових сховищах? Україні теж вигідно, тому що "Нафтогаз" - державна компанія", - зазначив політик.

Нагадаємо, докладніше про переговори навколо газового контракту читайте в матеріалі "Апострофа": Між 3 і 10 роками: як Зеленський домовляється про газ з Росією.