RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між 3 і 10 роками: як Зеленський домовляється про газ з Росією

Росії все ще потрібна українська "труба"

Росії все ще потрібна українська "труба" Фото: unian

Президент України Володимир Зеленський дав зрозуміти, що контракт з Росією про транзит газу в Європу буде підписаний до кінця поточного року . Джерела "Апострофа" підтвердили, що процес дійсно перебуває на завершальній стадії. Крім того, очікується відновлення поставок російського газу в нашу країну, перерване в кінці 2015 року. Детальніше - в матеріалі видання.

Україна і Росія впритул наблизилися до підписання угоди про транзит газу. Про це заявив український президент Володимир Зеленський під час ток-шоу "Право на владу" на телеканалі олігарха Ігоря Коломойського.

"Маємо дуже високий відсоток того, що у нас буде підписаний контракт про транзит газу. Це важливо не тільки для України, але й для Європи. Ми про це говорили і вчотирьох (з президентами Росії, Франції та канцлером Німеччини), і тет-а-тет з президентом РФ. Я бачу що всі зараз налаштовані на те, щоб підписати договір", - сказав президент.

При цьому він не назвав умови майбутнього контракту. Зокрема, на який термін буде підписано договір, і які обсяги Росія збирається прокачувати через українську територію.

Як відомо, в 2018 році транзит російського газу в Європу (включаючи Молдову) через Україну склав 86,8 мільярда кубометрів. А станом на 1 грудня 2019 року обсяг транзиту вже досяг 81,5 мільярда.

Очевидно, що в зв'язку з очікуваним запуском газопроводів в обхід нашої території обсяг газу, що транспортується через українську газотранспортну систему (ГТС), буде скорочуватися. Раніше в Росії заявляли, що готові зберегти транзит газу через Україну на рівні 10-15 мільярдів кубів на рік, що нерентабельно для вітчизняної ГТС. Оптимальним обсягом прокачування для нашої труби (в умовах неминучого скорочення) є 60 мільярдів кубометрів, критичним - 30 мільярдів.

Володимир Зеленський нагадав, що Росія пропонувала підписати транзитний контракт всього на 1 рік, оскільки "Газпром" не встигає запустити газопровід "Північний потік-2" в раніше встановлений термін на початок 2020 року. Але це абсолютно не відповідає національним інтересам України, яка у відповідь запропонувала 10-річний контракт. Тому сторони шукають компроміс.

Транзит на "збитку"

Газова тема з самого початку не планувалася для обговорення на саміті "нормандської четвірки", що відбувся в Парижі 9 грудня. Але на внесення цього питання до порядку зустрічі наполягла Москва. Після завершення газових переговорів виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко охарактеризував їх результат так: "Ми домовилися продовжувати домовлятися". Така обтічне формулювання стала причиною казусу, який полягає в тому, що українські ЗМІ повідомили, що сторони ні про що поки не домовилися, а російські - що домовленість є.

Жінка тримає плакат під час мітингу біля офісу Президента України Фото: Getty images

Проте один з телеграм-каналів, що публікують інформацію про Україну, повідомив, що Володимир Зеленський принципово домовився з Володимиром Путіним щодо газових питань. Однак це не стали оголошувати в Парижі на прохання української сторони, щоб не прив'язувати газове питання до політичної частини зустрічі. Крім того, залишаються неузгодженими деякі деталі майбутніх домовленостей, які, як очікується, будуть відомі до кінця поточного року.

Одразу кілька джерел "Апострофа", знайомі з ходом переговорів, підтвердили наявність принципової домовленості двох країн щодо транзитного контракту. Разом з тим, за словами одного зі співрозмовників видання, питання про те, на який термін буде підписано контракт, залишається на сьогодні відкритим: "Росіяни пропонують 3 роки, ми - 10 років. Можливо, зійдуться на 5-ти".

Ще одне джерело повідомляє, що є чітка домовленість щодо обсягів транзиту. У перший рік він становитиме не менше 60 мільярдів кубометрів, у другій - 40 мільярдів, у третій і наступні - 30 мільярдів.

"При такій схемі росіяни можуть погодитися і на 10-річний контракт", - додав співрозмовник "Апострофа".

Джерело "Апострофа" також повідомили, що від переговорів фактично відсторонений глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Зазначимо, що 13 грудня у Відні відбувся черговий раунд газових переговорів між Україною і РФ, на яких, як розповів співрозмовник "Апострофа", Коболєв не був присутній. На сьогодні головним переговірником з питань газу, якщо не брати до уваги президента, став Юрій Вітренко - саме він був у складі української делегації на зустрічі в Парижі. За словами джерела, Вітренко подобається президенту і Ігорю Коломойському, який продовжує впливати на прийняття рішень у вищих ешелонах української влади.

А у нас російський газ

За підсумками зустрічі в Парижі є домовленість про відновлення поставок російського газу в Україну, які припинилися в листопаді 2015 року. Тоді уряд Арсенія Яценюка ухвалив рішення відмовитися від імпорту палива країни-агресора. При цьому, крім політичного мотиву у цього рішення був і економіко-правовий аспект - в кінці 2013 року Росія надала Україні значну знижку в ціні на газ - очевидно, в якості плати за лояльність тодішнього президента Віктора Януковича, який публічно відмовився від євроінтеграції на користь зближення з РФ (нагадаємо, відмова Януковича підписувати на саміті у Вільнюсі угоду про асоціацію з ЄС став відправною точкою "Євромайдану"), яку Москва скасувала після втечі Януковича і зміни влади в Україні. Київ відмовився платити за газ за завищеною ціною, а згодом взагалі припинив закупівлі.

Після того, як в кінці 2017 року Стокгольмський арбітраж виніс вердикт у суперечці між "Нафтогазом" і "Газпромом", встановивши компромісну ціну на російський газ для України, вітчизняний холдинг заявив про готовність відновити імпорт газу з РФ і навіть зробив передоплату в лютому 2018 року . Але "Газпром" відмовився продати Україні газ і повернув "Нафтогазу" гроші.

Офіс "Нафтогазу" в Києві Фото: Getty images

Зараз же Росія сама пропонує відновити поставки, а Путін в Парижі спокушав Зеленського знижкою в розмірі 25%. Правда, поки незрозуміло, про яку саме ціну йдеться і, відповідно, від якої суми буде вираховуватися ця знижка.

Джерело "Апострофа" повідомляє, що домовленість про прямі поставки газу з Росії в цілому досягнута. За його словами, озвучений російським президентом дисконт - це фактично європейська ціна мінус переплата, яку зараз Україна робить в інтересах посередників, що продають в нашу країну "європейський" газ, який за своїм походженням все одно залишається російським.

Друзі пізнаються в "трубі"

Як розповів співрозмовник "Апострофа", постачати газ в Україну буде не "Газпром". По-перше, над російським монополістом висить невиплачений штраф на більш, ніж 170 мільярдів гривень, який на нього в 2016 році наклав Антимонопольний комітет України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Раніше з'явилася неофіційна інформація, що скасування штрафу може стати однією з умов компромісу з газового питання, проте на сьогодні підтвердження цьому немає.

Друга причина, чому "Газпром" не буде задіяний в схемі поставок в Україну - невеликі обсяги.

"Коли було 30 мільярдів кубів - це одна справа, а, якщо мова про 5-8 мільярдів (які Україна може купувати у РФ з 2020 року, - "Апостроф"), - це зовсім інше", - пояснив співрозмовник "Апострофа".

Для довідки: за весь 2018 рік Україна імпортувала 10,6 мільярдів кубометрів газу, а за 10 місяців 2019 го було придбано 5,8 мільярдів кубів.

При цьому на поставках в Україну дадуть заробити "друзям Путіна". Називаються два прізвища - голова державної "Роснафти" Ігор Сечін і мільярдер Геннадій Тимченка, що має інтереси в нафтогазовому секторі (зокрема, через компанію "Новатек"). Хто саме буде постачальником газу в Україну - Сечін або Тимченко, або вони обидва - поки точно невідомо. Також поки не називаються обсяги і ціна газу.

Джерела "Апострофа" стверджують, що справа рухається до підписання контрактів, і це може відбутися найближчим часом.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту