RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

ЄСПЛ прийняв рішення щодо дій Росії в Криму до і після окупації

В Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) підтвердили, що Росія встановила контроль над окупованим Кримом після 27 лютого 2014 року, коли російськими військами було захоплено Верховну Раду Автономної Республіки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення суду.

Такий висновок суд зробив, розглядаючи питання про прийнятність української скарги.

"У ніч на 27 лютого легітимна цивільну владу в Криму було усунено силою і заміщено агентами РФ. Російські війська і парамілітарні організації не давали українським військовим покинути місце їх розташування і не давали перекинути до Криму українських військових з материка. Головні пункти доступу до Криму суходолом, по воді і повітрям було заблоковано російськими військовими і парамілітарних силами", - сказано в зверненні України в ЄСПЛ.

Суд повністю погодився з українським аргументами і, зокрема, визнав неправовими будь-які рішення, прийняті в судах Криму.

ЄСПЛ погодився з твердженнями України про "існування адміністративної практики поширення законодавства РФ на Крим" і заявив, що "починаючи з 27 лютого 2014 року суди, які діяли в Криму, не можуть вважатися сформованими законно".

Документи суду також свідчать, що ЄСПЛ визнав скаргу України "частково прийнятною". По суті буде розглянуто звинувачення в неналежному розслідуванні Росією вбивств; про практику незаконного позбавлення волі і недостойного поводження з людьми; переслідування неросійськомовних ЗМІ і обмеження освіти іншими мовами, ніж російська; залякування і переслідування релігійних лідерів; автоматичного надання російського громадянства; обмеження вільного пересування кримчан на материкову Україну і т.п.

Суд відхилив як неаргументовані тільки звинувачення України про те, що Росія після окупації Криму встановила там "адміністративну практику щодо вбивств / розстрілів".

Як раніше повідомляв "Апостроф", Росія проводить підготовку до розміщення ядерної зброї на території окупованого Криму.