RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Завершення будівництва "Північного потоку 2": які варіанти допомоги Україні є у Заходу

США та Німеччина хочуть укласти угоду до серпня цьогоріч про придушення геополітичних здобутків РФ після завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Обидві сторони вивчають шляхи зміцнення енергетичного сектору України та стримування російської агресії шляхом санкцій.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на свої джерела.

Відповідна угода може зобов'язати країни щодо зміцнення української інфраструктури та компенсації їй за транзитні збори, які будуть втрачені, оскільки трубопровід "Північного потоку-2" обходить країну. Німеччина також може зобов'язатись підтримати план "Три моря" для активізації східноєвропейського співробітництва в галузі енергетики та транспорту.

Зазначається, угоду планують підготувати до візиту німецької канцлерки Ангели Меркель до США у липні.

Серед ідей, які обговорили обидві сторони - інвестиції, щоб допомогти Києву побудувати власні електростанції, та плани стимулювати продаж синтетичного (зеленого) газу з України. ФРН заявила проготовність зі свого богу вступити в переговори з РФ щодо продовження транзитних квот для української держави. Це подовжить час, протягом якого російський газ повинен буде контрактувати через Україну.

Суперечною цдеєю стала створення механізму “швидкого зворотного зв’язку”, щоб зупинити потік газу через “Північний потік-2” у разі тиску з боку Москви на Київ. ФРН не згодна використовувати газопровід, як "політичну зброю", а США не впевнені, що така ініціатива технічно здійсненна.

Нагадаємо, Україна озвучила дві умови для запуску "Північного потоку-2".