RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Проблеми мінських угод, 1,5 мільйона вакцин і "Північний потік-2": про що говорили Меркель і Зеленський

Президент України Володимир Зеленський в понеділок, 12 липня, зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"Апостроф" зібрав головні тези, озвучені главами держав на брифінгу після зустрічі, який транслював Офіс президента в Facebook.

Про мінські угоди та "формулу Штайнмайєра"

Ангела Меркель висловилася про повільне виконання мінських домовленостей. За її словами, необхідна реалізація "формули Штайнмайєра".

"Нам не вистачає прогресу в мінських угодах. Україна на лінії розмежування відкрила багато КПВВ. На жаль, так не вчинили сепаратисти в Луганській і Донецькій областях. З іншого боку, нам потрібна імплементація так званої формули Штайнмайєра", - сказала Меркель.

Про "Північний поток-2"

Ангела Меркель підтвердила позицію Німеччини щодо збереження транзиту газу через Україну після завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Вона заявила, що має намір підняти відповідне питання під час наступного візиту в США.

"Ми хочемо домогтися того, щоб залишився транзит газу через Україну і в майбутньому. Ми хочемо, щоб Україна залишалася транзитною країною для газу, навіть після завершення будівництва Північного потоку-2", - сказала Меркель.

Про "нормандський формат"

Своєю чергою Володимир Зеленський на брифінгу сказав про необхідність "тиснути на РФ", щоб провести зустріч "Нормандської четвірки" і наголосив, що питання "Північного потоку-2" треба обговорювати саме в "нормандському форматі".

У відповідь Меркель заявила, що транзит газу через Україну може бути предметом переговорів "Нормандської четвірки", але не є частиною процесу врегулювання конфлікту.

Про вакцину від коронавірусу

Ангела Меркель повідомила, що Німеччина надасть Україні вакцину від коронавірусу. Берлін передасть Києву 1,5 мл доз препарату - якого саме, вона не уточнила.

"Україна і Німеччина хочуть разом подолати виклики пандемії. Можемо сьогодні обіцяти Україні до 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу. Це дуже важливий крок", - заявила канцлер Німеччини.

Нагадаємо, що також сьогодні Зеленський зустрівся з президентом Німеччини.