RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

​Кремль знахабнів: вимагає позбавити Україну права вступити до НАТО

Російська Федерація вимагає від НАТО офіційно позбавити Україну права вступу у Північноатлантичний Альянс. Мовляв, прагнення України в НАТО загрожує безпеці РФ.

Про це говориться у заяві російського Міністерства закордонних справ.

Так, МЗС РФ вважає, що НАТО мусить відкликати свою обіцянку щодо вступу в Альянс України в Альянс, а саме – дезавуювати рішення Бухарестського саміту від 2008 року

"У корінних інтересах європейської безпеки необхідно офіційно дезавуювати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що "Україна та Грузія стануть членами НАТО", як таке, що суперечить зобов'язанню лідерів усіх держав-учасниць ОБСЄ - "не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших", - нахабно зазначає МЗС РФ.

У заяві МЗС також наполягає на юридичному закріпленні домовленості про нерозміщення Сполученими Штатами та іншими країнами НАТО ударних систем озброєнь, що начебто створюють загрозу Росії, на території сусідніх із нею країн, що входять і не входять в альянс.

Російське зовнішньополітичне відомство занепокоєне тим, що поява озброєння у безпосередній близькості до РФ може ніби-то спровокувати серйозні військові ризики для всіх сторін, що у підсумку може призвести до масштабного конфлікту у Європі.

У Москві також чекають на конкретну реакцію НАТО на висунуті раніше пропозиції щодо зниження напруженості у Європі. Серед них:

  • відведення районів оперативних навчань на погоджену відстань від лінії зіткнення РФ-НАТО;
  • узгодження граничної дистанції зближення бойових кораблів і літаків для запобігання небезпечній військовій діяльності;
  • відновлення регулярного діалогу між оборонними відомствами за лінією РФ-США та РФ-НАТО.

Раніше "Апостроф" писав, що 9 грудня під час телефонної розмови президента Володимира Зеленського із президентом США Джо Байденом йшлося про вступ України до НАТО. Глава Сполучених Штатів хоче бачити нашу країну в Альянсі.