RU  UA

Переговори щодо Донбасу: як Зеленський може поставити під загрозу суверенітет країни

Зміни до Конституції про децентралізацію, які передбачаються Мінськими угодами приведуть до асиметричної федералізації України, що означатиме зовнішній контроль з боку Росії.

Про це в ефірі програми “Всьо по бєспрєдєлу” з Роксаною Руно на Апостроф TV розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України у 2016-2019 рр. Георгій Тука.

“Якщо взяти Мінські домовленості – я готовий сісти “один на один” з будь-яким представником нинішньої “зеленої” влади, які стверджують, що не можна виконати Мінські домовленості – я готовий сісти і по кожному пункту розповісти, як їх можна реалізувати не зраджуючи інтересам нашої держави. Це не означає, що я їх здатен реалізувати. У Путіна і ідеї немає про реалізацію цих домовленостей – це виключно декорація”, – розповідає Тука.

Він зазначив, що президент Володимир Зеленський погодився провести децентралізацію, яка може поставити під питання суверенітет України.

“Єдина мета, яку постійно декларують, а у нас на це не звертають увагу – це федералізація нашої країни. Для цього потрібно внесення змін до Конституції, яке вимагає Путін і на яке погодився ідіот Зеленський. До того на умовах асиметричної федерації. Це такий самий сценарій, як той самий автор Козак запропонував свого часу в Придністров’ї. Нічого не змінилося з того часу”, – вважає Тука.

Він зазначив, що асиметрична федерація – це функціонування великої країни та двох маленьких карликових суб’єктів, які контролюються ззовні.

“Ці суб’єкти декоративно входять до складу великої країни, але вони мають свою міліцію, вони мають свою правоохоронну систему, вони мають свою прокуратуру, вони мають свій маленький, локальний уряд. Але головне, до Конституції великої держави вносяться зміни, згідно яких ці “карлики” мають право блокувати будь-які зовнішньоекономічні та зовнішньополітичні рішення великої держави. Це є асиметрична федерація. У нас, на жаль, взагалі дуже мало хто розповідає, а все це називається - “виконати мінські домовленості” і вони вважають, що ця асиметрична федерація - це є особливий статус”, – розповідає Тука

За його словами, особливий статус в рамках децентралізації означатиме, що Донецька область нічим не буде відрізнятися від Харківської чи Житомирської областей.

“Якщо такі зміни до Конституції голосуватимуть у Верховній Раді, я сам піду і палити, і стріляти. В мене вистачає легальної зброї. Якого біса ти дебіл це підписував у Парижі? Зараз процес у глухому куті знаходиться”, – підкреслив Тука.