RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Пам'ятають зимові поразки: експерт розповів про психологічну травму військових РФ

Вже досить тривалий час у світовій та українській пресі однією з головних тем є ескалація відносин між Росією та Україною та можливість повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої країни. Раніше вже неодноразово повідомлялося, що Росія збирається вчинити напад десь у період січня-лютого 2022 року. Але з цим погоджуються не всі експерти.

Політолог та конфліктолог Богдан Петренко розповів в інтерв'ю виданню "Главред", чому Росія не нападатиме на Україну в січні-лютому 2022 року.

Стара психологічна травма

Так, на думку експерта, ймовірність повномасштабного військового вторгнення військ РФ на територію України цієї зими вкрай низька. Петренко вважає, що російське керівництво на це не наважиться з низки причин, однією з яких є "стара психологічна травма". Вона пов'язана з війною проти Фінляндії, яка велася у зимову пору року. Експерт вважає, що Росія не стане напдати на Україну зараз, оскільки чудово пам'ятає, чим закінчилися для них ті бойові дії.

Відсутність підтримки місцевого населення

Крім цього, навіть якщо РФ все-таки зважиться на це, їй доведеться обмежитися лише тими територіями, де вони можуть мати хоч якусь підтримку серед місцевого населення. Інакше вона отримає собі території з вкрай нелояльними до Москви людьми, які чинитимуть опір окупантам.

"Українці сприйматимуть російські війська на своїй території як окупантів і, безумовно, чинитимуть опір", - сказав Петренко.

"Втім, треба визнати, що Росія сьогодні має і можливості, і потенціал військовим шляхом захопити Україну. Але це неодмінно матиме криваві наслідки і призведе до великих економічних втрат. До того ж, для РФ це буде небезпечно ще й тим, що внаслідок таких дій вона отримає людей, які не будуть лояльні до окупаційної влади, а отже, опір буде колосальним", - додав він.

У зв'язку з цим, перш ніж думати про введення військ, Росії потрібно провести "масовану інформаційну кампанію", а зробити це в такі короткі терміни просто неможливо.

"Таким чином, поки що немає перспектив початку тотальної війни Росії проти України. Проте цілком може статися загострення на Донбасі", - резюмував Богдан Петренко.

Раніше ми також повідомляли про те, які ще сили Росія стягнула до кордонів України.